Caută
Close this search box.

Daniel, de Bobotează: Botezul înseamnă cufundare în apa plină de Duh Sfânt VIDEO

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Liturghia Sf. Vasile cel Mare duminică, 6 ianuarie 2019, în Catedrala Patriarhală istorică împreună cu Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, scrie Basilica.ro.

Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, soborul slujitor a mers în procesiune în fața Reședinței Patriarhale unde este oficiată Sfințirea cea Mare a apei (Slujba Aghesmei Mari).

Vorbind despre Dumnezeiasca Arătare din ziua Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh a explicat că Dumnezeu Tatăl prin cuvintele „Acesta este Fiul Meu Cel iubit” s-a referit și la întreaga umanitate care prin Botez este cufundată în harul și iubirea Preasfintei Treimi.

„Atunci când a zis «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care bine am voit» Dumnezeu Tatăl nu s-a referit numai la dumnezeirea Fiului ci și la umanitatea Lui și la firea pe care a luat-o prin zămislire de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria.

Deci în iubirea veșnică a lui Dumnezeu Tatăl către Fiul este acum inclusă, cuprinsă și iubirea față de umanitatea pe care El a luat-o”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Mântuitorul Iisus Hristos în apele Iordanului ne include în iubirea veșnică a Preasfintei Treimi”, a continuat Părintele Patriarh. „De aceea, Botezul înseamnă nu stropire, ci cufundare în apa plină de Duh Sfânt. Deci Botezul este o cufundare a noastră în harul și în iubirea Preasfintei Treimi”.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile „Arătarea Domnului” şi „Epifania”, este celebrată de creştini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfinţirea apei, include şi o serie de obiceiuri şi tradiţii – fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri