Caută
Close this search box.

Darius Vâlcov va avea control pe lista firmelor verificate de ANAF

darius vâlcov

Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că ultima instituție, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierului de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF.

Documentul prezentat de situl ANAF menționează că această „coperare” (sic!) ar fi menită să îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control.

Argumentul nu stă în picioare, căci și până acum ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget, în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.

Documentul susține că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 de miliarde lei este TVA nefiscalizat, care corespunde unor pierderi de 50 de miliarde lei la bugetul consolidat.

Mecanismul acestei colaborări este greu de înțeles. De exemplu, acordul semnat prevede că CNSP va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută (ulterior?) de ANAF.

Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”. Modificările vin după un sfârșit de an în care guvernarea PSD a lansat atacuri publice privind multinaționalele din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri