Caută
Close this search box.

Data Brexit ar putea fi amânată cu câteva săptămâni suplimentare

Brexit

Data la care Marea Britanie părăsește UE ar putea fi amânată cu câteva săptămâni pentru a acorda timp  ca legislația să fie aprobată de parlamentari, a spus liderul camerei inferioare a parlamentului britanic, fiind cel mai înalt funcționar care a făcut o astfel de sugestie, relatează BBC.

Marea Britanie, cea de-a cincea cea mai mare economie din lume, urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă acordul de ieșire a primului-ministru Theresa May a fost respins de parlamentari, lăsând deschisă posibilitatea unui Brexit dezordonat. Parlamentul va vota marți o serie de amendamente, Marea Britanie se confruntă cu cea mai profundă criză politică, într-o jumătate de secol, deoarece se luptă cum, sau chiar dacă, va părăsi proiectul european la care s-a alăturat în 1973.

„Putem obține legislația și cred că, în ciuda tuturor lucrurilor, avem o relație foarte puternică cu prietenii și vecinii noștri din UE și sunt absolut sigură că, dacă am avea nevoie de câteva săptămâni suplimentare sau ceva, atunci ar fi fezabil”, a declarat Andrea Leadsom pentru BBC. Răspunzând ideii că acest lucru ar însemna prelungirea perioadei de negocieri de doi ani de la activarea articolului 50, Leadsom, care este organizatorul de afaceri guvernamentale în camera inferioară a Parlamentului, a declarat pentru BBC: „Nu înseamnă neapărat asta. Cred că am vrea să ne gândim cu atenție. Dar, așa cum se întâmplă, simt că putem obține, cu sprijinul ambelor Case – Camerei Comunelor și Casei Lorzilor – cu bunăvoință și hotărâre să obținem legislația în timp util”.

O purtătoare de cuvânt al biroului de la Downing Street nr. 10 a declarat că poziția guvernului nu s-a schimbat. „Nu avem în vedere o prelungire a articolului 50 și suntem hotărâți să facem tot ceea ce este necesar pentru a avea gata pregătirile pentru statute atunci când părăsim UE pe 29 martie anul acesta”.

Incertitudinea a determinat mai multe companii să avertizeze cu privire la amenințarea la adresa locurilor de muncă și a investițiilor în cazul în care Marea Britanie ar urma să se „prăbușească” din UE, perturbând potențial consumul de alimente și medicamente, producătorii și transportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri