Caută
Close this search box.

Datorită lui Napoleon a apărut crema Nuttela!!

Mulţi dintre noi am auzit, și chiar am gustat, din celebra cremă de alune cu cacao Nutella, care conţine lapte praf, cacao, alune, ulei de palmier și zahăr.  Vă propunem să arătăm de unde a venit ideea unui astfel de produs, care a devenit atât de cunoscut în lume?

Povestea începe în 1806, în Torino (Piemonte / Italia), când împăratul francez Napoleon încearcă să înghețe comerțul britanic pentru a câștiga un război. Acest lucru a dus la o blocadă continentală dezastruoasă care, printre altele, a crescut costul ciocolatei. Lipsa de cacao a forţat producătorii de ciocolată piemontezi să experimenteze noi texturi şi arome.

Un producător de ciocolată din Torino a început să experimenteze un amestec de ciocolată cu alunele locale. Rezultatul delicios a fost numit după simbolul lui “Commedia dell’Arte” din Torino: Gianduja. De vreme ce alunele au crescut în abundență în Piemont, ele erau mai ieftine decât cacaua, făcând ciocolata “gianduja” mai accesibilă pentru consum. În 1852, în Torino, a apărut prima bomboană care cuprindea în compoziţia ei atât ciocolată, cât și alune.

Peste un secol mai târziu, în timpul celui de-al doilea război mondial, prețul ciocolatei a crescut în mod dramatic. În 1946, un producător italian de produse de patiserie din Alba, Piemont, numit Pietro Ferrero, fondatorul companiei de bomboane italiene Ferrero, a decis să răspundă la această provocare și, din nou, să se întoarcă la pasta “magică” de alune. A creat “Pasta Gianduja” – o pastă de ciocolată cu alune,  destinată a fi tăiată și servită pe pâine. În același an a vândut un lot inițial de 600 de kilograme de Pasta Gianduja.

La scurt timp după lansarea acestui produs, Ferrero a introdus o versiune nouă, denumită “Supercrema Gianduja”, care a devenit foarte populară în gospodăriile din Italia. În 1963, fiul lui Ferrero, Michele Ferrero, a reînviat “Supercrema” pentru a-și face publicitate în întreaga Europă. El a modificat produsul, care a fost redenumit ca “Nutella” în 1964. Primul vas umplut cu Nutella a părăsit fabrica din Alba în 20 aprilie 1964. Produsul a avut un succes instantaneu. În 1983, Nutella a început să fie distribuită şi în Statele Unite, unde a avut acelaşi mare succes ca şi în alte părţi ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri