Caută
Close this search box.

Din şapte în şapte ani ne regenerăm!

Regenerarea, miracolul care ne întinerește: Cu o alimentație sănătoasă, putem să stimulăm regenerarea fiecărui organ şi astfel să amânăm cât mai mult bătrâneţea. În fiecare clipă, celule din organismul nostru mor şi altele noi se nasc. Suntem într-o permanentă primenire, ceea ce e vechi şi uzat fiind înlocuit cu țesuturi tinere.

Organismul nostru are uimitoarea capacitate de a se autoregenera.

Celule diferite au durată de viaţă diferită, ca atare, organele se înnoiesc în ritmuri diferite. De exemplu, celulele roşii parcurg un ciclu complet de viaţă în patru luni, cele albe, într-un an. Pielea se schimbă o dată la două-trei săptămîni, colonul la patru zile, oasele la zece ani.

O dată la şapte ani îşi încheie procesul de regenerare cam toate celulele corpului, adică din şapte în şapte ani suntem alţi oameni.

Acest proces se poate petrece mai rar din cauza toxinelor acumulate, care frânează regenerarea celulară. Putem stimula natural acest proces printr-o alimentaţie adecvată.

Ficatul se poate reface în cinci luni!

Celulele corpului omenesc îmbătrânesc, mor şi sunt înlocuite de altele noi. Zilnic, în corpul omenesc mor 50-70 de miliarde de celule.  Într-un an, într-un organism adult, masa de celule moarte este egală cu masa individului.

O dată la şapte ani, organismul e regenerat aproape în întregime.

Puterea de regenerare şi supravieţuire a celulelor depinde însă de energia primită, iar aceasta trebuie să fie, la rândul ei, reînnoită.

Există mai multe metode de alimentare cu biocombustibili. Unele teorii vorbesc de o stimulare energo-informaţională (biorezonanţa, homeopatia, bioenergoterapia, medicina integrată, fitoterapia, gemoterapia), care ar duce la formarea de celule stem, cele care regenerează ţesuturile, refăcându-le pe cele bolnave.

Dar cea mai la îndemână metodă de a ne reîntineri organismul este alimentaţia sănătoasă. Fiecare organ are ritmul lui de îmbătrânire şi de regenerare.

De exemplu, ficatul, foarte bine vascularizat, are o putere de refacere uimitoare, se reface complet în cinci luni şi chiar mai repede. În cazul în care se îndepărtează prin operaţie 70% din ficatul unei persoane, acesta va creşte la loc, aproape în întregime, în numai două luni. Până şi ficatul alcoolicilor se poate regenera întrucât celulele hepatice se reînnoiesc o dată la 150 de zile.

Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, organismul s-ar umple de deşeuri şi ar înceta să nu mai funcţioneze.

În cazul cirozei însă, ficatul nu mai are nicio celulă funcţională şi nu se mai poate regenera.

Pentru a ajuta ficatul să întinerească, se recomandă alimente bogate în acid folic şi complexul de vitamine B: lemn dulce, păpădie, silimarină, suc de aloe, ulei de somon, lucernă, pătrunjel, morcov, oregano, ginseng, armurariu. Bătrânii spun că plantele şi florile galbene sunt ideale pentru sănătatea ficatului.

Inima întinereşte o dată la 20 de ani!  Până de curând se credea că inima nu are capacitatea de a se regenera. Un studiu recent a descoperit că acest organ este dotat cu celule stem care întineresc constant, de cel puţin trei sau patru ori în timpul vieţii. Dacă inima nu s-ar regenera, durata ei de viaţă ar fi de numai 20 de ani.

După vârsta de 35 de ani, inima oboseşte şi îşi răreşte bătăile, numărul maxim de contracţii pe minut scăzând cu una pe an. De asemenea, inima se micşorează cu o medie de 0,3 grame în fiecare an, pompând tot mai puţin sânge în corp.

La fel ca toţi ceilalţi muşchi, inima rămâne în formă cu exerciţii fizice. Regenerarea celulelor cardiace se poate face cu substanţe neocardiogenice, capabile să stimuleze formarea de ţesut cardiac sănătos. Aceste substanţe benefice pentru inimă sunt_resveratrolul _(extras din struguri)*( =vin rosu inchis! )* şi ginsengul.

Remedii care stimulează celulele stem şi, astfel, întineresc inima: infuzie de unguraş şi lăptişor de matcă. Ca inima să funcţioneze bine, şi sângele trebuie să fie sănătos, precum şi vasele prin care circulă. Celulele roşii din sânge trăiesc cam patru luni. O singură picătură de sânge conţine milioane de asemenea celule, care ajută la transportul oxigenului. Fierul facilitează acest proces, deci e bine să mâncăm carne roşie, ouă, carne de pui sau fasole, porumb, sfeclă roşie, cacao. Plantele care combat anemia: viţă-de-vie, flori de castan sălbatic, păducel, pin, dovleac, ţelină. Vasele de sânge îngustate îşi pot recăpăta dimensiunile optime prin forţele proprii ale organismului, care poate construi chiar artere noi. Esenţială e alimentaţia săracă în sare şi colesterol. Se recomandăvinete, morcovi, ceapă, soia, peşte, iaurt, ulei de floarea-soarelui, mere, gutui, tărâţe de ovăz şi de orz. Dintre plante, sunt utile cresonul, prazul, usturoiul, hreanul, sucul de varză.

Intestine noi – la trei zile! Vârsta intestinelor este de numai două-trei zile. Aceasta deoarece intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastric. Anumite porţiuni, care se protejează cu un mucus de acest acid, se regenerează la fiecare trei-cinci zile. Celulele mucoasei intestinale se hrănesc şi se regenerează în proporţie de 70% cu ajutorul acizilor graşi Omega.  Aceştia conferă protecţie contra cancerului şi a bolilor inflamatorii ale intestinului. Prăjelile şi băuturile alcoolice afectează mucoasa intestinelor. Cei mai buni regeneratori ai intestinelor sunt: varza murată, pătlagina, cătina, arnica. Sunt necesare 25-30 de grame de fibre în fiecare zi.

Învelişul stomacului (mucusul) se schimbă complet la cinci zile.

Plămânii – la câteva săptămâni, dar si … la un an. Plămânii conţin mai multe tipuri de celule, care se înnoiesc la perioade diferite, de cel mai mult timp având nevoie ţesutul alveolar: circa un an. Pe de altă parte, celulele de la suprafaţa plămânilor se regenerează o dată la două-trei săptămâni. Emfizemul pulmonar, însă, poate împiedica regenerarea celulelor, distrugând definitiv celulele ţesutului alveolar.

Pentru regenerarea mai rapidă şi mai eficientă a plămânilor se recomandă vitamina A (acidul retinoic). O singură porţie de morcovi, cartofi dulci sau mango oferă doza recomandată zilnic din această vitamină.

Importante sunt şi renunţarea la fumat şi mişcarea în aer liber.

Antioxidanţii ajută la refacerea plămânilor. Vitamina C şi flavonoidele  se găsesc în fructele şi legumele proaspete, în specialfructele de pădure, verdeţuri (broccoli), roşii, ardei şi cireşe. Lactatele, peştele, apa şi cafeaua îmbunătăţesc activitatea pulmonară.

La bărbaţi, unghiile şi părul se regenerează mai repede

Papilele gustative sau, mai bine zis, receptorii pentru gust au o durată de viaţă de numai zece zile.

Pe suprafaţa limbii există circa 10.000 de receptori care ne ajută să detectăm aromele, la vârstnici numărul acestora putând să se reducă la jumătate. Infecţiile şi fumatul pot afecta receptorii şi regenerarea acestora.La ochi, singura componentă care se regenerează de-a lungul vieţii este corneea, în mai puţin de 24 de ore de la accident. Pentru o vedere bună, trebuie să mâncăm peşte, morcovi, afine, ouă, usturoi, spanac.

Ochiul este protejat de gene. Cele de sus au 150-200 de peri, iar cele de jos 75-100. Genele cad şi sunt înlocuite de altele o dată la două luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri