Guvernul primește o lovitură dură din partea băncilor comerciale, la scurt timp după ce a impus așa-numita „taxă pe lăcomie”. Pentru prima dată în ultimii cinci-șase ani, Ministerul Finanțelor a luat împrumut de la băncile locale contra unei dobânzi medii de peste 5,1%, arată datele oficiale.

În plus, MF nu a reușit să obțină nici jumătate din suma pe care spera să o atragă prin certificate de trezorerie.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 389,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 121 de luni, la un randament mediu de 5,11% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României.

Cea de-a doua licitație programată joi, pentru certificate de trezorerie cu discount, a fost un eșec. Ministerul Finanțelor Publice a încercat să împrumute de la bănci 500 de milioane lei, dar n-a reușit.

Astăzi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit ieri.

Dacă băncile vor continua în acelaşi ritm, iar statul nu găsește finanţări mai ieftine pe pieţe internaţionale sau direct de la populaţie, este posibil ca politica de creşteri salariale în sistemul de stat să nu mai poată fi susținută.

65 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 7 =