Caută
Close this search box.

Emisii radio misterioase, care se repetă!

Astronomii au detectat misterioase emisii de energie care se repetă din adâncurile Universului, fiind abia a doua oară în istoria omenirii când se înregistrează așa ceva. Unii experți sugerează că ar putea fi dovezi privind o avansată civilizație extraterestră, scrie Guardian.

Originea emisiilor radio rapide (fast radio bursts – FRB), pulsații de unde radio ce durează milisecunde, este necunoscută.

Cei mai mulți dintre cercetători spun că sunt generate de puternice fenomene astronomice ce au loc la miliarde de ani lumină distanță de galaxia noastră, Calea Lactee, fiind vorba de găuri negre sau stele neutronice super-dense care fuzionează.  Alții, precum profesorul Avi Loeb de la centrul Harvard-Smithonian pentru astrofizică, propun explicații mai extravagante, sugerând că ar dovedi existența unei tehnologii extraterestre incredibil de avansate.

Noua descoperire, făcută de o echipă de astronomi ce căuta emisii radio rapide, a fost publicată în cunoscuta revistă de știință Nature după ce, vara trecută, într-o perioadă de trei săptămâni, a detectat 13 astfel de străfulgerări folosind un nou tip de radio-telescop, Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (Chime), aflat în Columbia Britanică.

Pentru a doua oară în istorie, în condițiile în care până acum au fost înregistrate peste 60 de FRB, una a fost detectată repetându-se. Anterior, în 2015 radio-telescopul Arecibo din Puerto Rico a înregistrat astfel de FRB repetate.

Emisiile radio rapide au fost detectate pentru prima oară, accidental, în 2007, în timp ce erau studiate date astronomice colectate în 2001. Probabil că multe alte FRB, cu frecvențe și mai joase, trec pe lângă planeta noastră și că, odată cu avansul tehnologic, vom putea să detectăm mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri