Caută
Close this search box.

Epidemie de ineficiență

Sunt ani de zile de când urmăresc sănătatea din punct de vedere jurnalistic și am pretenția că am ajuns să cunosc domeniul, uneori chiar mai bine decât cei angajați să îl administreze.

Nu știu dacă ministrul Sorina Pintea își analizează activitatea, nu am văzut încă un bilanț public, dar indiferent de numele și culoarea politică a persoanei care conduce Ministerul Sănătății, voi continua să atrag atenția atunci când lucrurile stagnează sau se fac prost, în detrimentul milioanelor de bolnavi.

În opinia mea, două lucruri ar fi trebuit rezolvate urgent, încă din a doua zi de preluare a mandatului: exporturile paralele si asigurarea necesarului de vaccinuri.

În mod categoric, avem un eșec de proporții atâta vreme cât, în cazul vaccinarii cel puțin, ne este afectată securitatea efectivă a vieții. Unul dintre criteriile mondiale ale puterii, care exprimă nivelul de dezvoltare a unui stat, se referă la sănătatea publică.

Orice epidemie este un motiv de îngrijorare pentru planetă. Din nefericire, ne aflăm în plin de dezastru, rujeola – acum și gripa! – continuă să facă victime printre copiii românilor și am sentimentul sumbru că ne aflăm abia la început. Lucrurile au scăpat de sub control, iar situația este cauzată de nepriceperea unui stat incapabil să gestioneze criza vaccinurilor.

Exporturile paralele si criza vaccinurilor sunt strâns legate prin interesele de grup, care realizați că nu au nimic de-a face cu interesul național. Prima dată, cu sprijinul efectiv al autorităților, a fost lichidat Institutul Cantacuzino, adică au distrus producția autohtonă de vaccinuri.

Baza pentru exporturile paralele a fost instituită o dată cu taxa claw back. Ca să înțelegeți cum s-au petrecut lucrurile, producătorii de generice, adică de medicamente ieftine, sunt taxați la fel ca producătorii de medicamente scumpe. În aceste condiții, au început să dispară  medicamente ce se adresează unor arii terapeutice de bază precum bolile cardiovasculare și digestive, cancer, bolile sistemului nervos central și al aparatului respirator. Iar ce este mai grav este că nimeni nu răspunde penal pentru abuzurile care atentează direct la viața și siguranța românilor.

Fără nici cea mai mică intenție de patetism, sunt oameni care au murit cu zile în lipsa unui tratament corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri