Caută
Close this search box.

Federația „Solidaritatea Sanitară”: Reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă

Federaţia sindicală „Solidaritatea Sanitară” precizează că a făcut o serie de propuneri pentru reducerea fenomenului şpăgii în domeniul medical, pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a acceptat sau nu le-a aplicat. Reprezentanţii sindicatelor din sănătate spun că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen, potrivit news,ro.

„Având în vedere dezbaterile publice pe tema «şpăgilor din sănătate» şi solicitarea publică adresată de Ministerul Sănătăţii de implicare a sindicatelor în rezolvarea acestei probleme, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» publică lista sintetică a propunerilor înaintate anterior Ministerului Sănătăţii, care ar fi avut/ar avea un impact pozitiv în direcţia reducerii amplorii problemelor ce vizează corupţia şi plăţile informale ce afectează sistemul sanitar, dacă Ministerul Sănătăţii le-ar fi acceptat/le-ar accepta. Considerăm că înainte de a vorbi despre implicarea sindicatelor în combaterea «şpăgilor din sănătate» trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu propunerile deja înaintate de Federaţia «Solidaritatea Sanitară», acestea fiind făcute în domeniul limitat de competenţă pe care organizaţiile sindicale îl au în privinţa combaterii corupţiei din sănătate”, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Propunerile sindicaliştilor sunt:

– Introducerea concursului naţional de ocupare a posturilor pentru medici şi asistente medicale

– Introducerea avertizorului de integritate

– Introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii

– Adoptarea unei Strategii Naţionale de Management a Resurselor Umane din Sănătate

– Crearea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi Fondul Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate

– Introducerea auditului tipului de muncă

– Interzicerea contractarii unor servicii prestate de persoane juridice care să înlocuiască activitatea desfăşurată în mod uzual de angajaţi ai unităţilor sanitare

– Reforma finanţării sistemului public de sănătate pentru a se asigura servicii medicale la nivelul posibilităţilor reale şi  plata acestor serviciu către spitale la nivelul costurilor de piaţă ale acestora (incluzând costurile salariale reale)

Conform sursei citate, unele dintre aceste propuneri au fost respinse de Ministerul Sănătăţii, iar cele acceptate nu au fost aplicate.

În opinia federaţiei, această analiză sintetică conduce la următoarele concluzii:

  1. Nu poţi lega picioarele unei persoane şi apoi s-o acuzi că nu aleargă! Cu alte cuvinte, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu poate fi acuzată de lipsă de implicare (în limitele competenţei) în problema corupţiei în condiţiile în care se refuză aplicarea propunerile noastre ce ar contribui la reducerea corupţiei.
  2. În condiţiile în care atât existenţa acestor propuneri cât şi refuzul implementării lor sunt dovedite, este evident că invitarea noastră oficială la rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate” este una pur formală, guvernanţii nefiind interesaţi de propunerile noastre.
  3. Având în vedere cele amintite la punctele anterioare, este evident că promovarea discuţiilor despre „şpaga din sănătate” în contextul negocierilor pentru corectarea aberaţiilor  din salarizarea angajaţilor are ca singur scop încercarea de a înlocui discuţiile publice despre efectele negative ale OUG 114/2018 (şi ale legii salarizării) cu tema şpăgilor.
  4. Încercarea de abatere a atenţiei opiniei publice de la problemele legii salarizării, cu care se confruntă marea majoritate a angajaţilor din sănătate, la problemele legate de plăţile informale, ce caracterizează o minoritate a salariaţilor, constituie doar o manipulare politică, între cele două probleme lipsind legătura de cauzalitate pe care încearcă s-o sugereze guvernanţii. Presupunând că Guvernul ar reuşi rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate” problemele generate de legea salarizării şi de OUG 114/2018 ar rămâne neschimbate.

„Considerăm că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen. De asemenea, credem că nu măsurile anti-şpagă vor determina dispariţia plăţilor informale, ci reforma sistemului sanitar care să anuleze contextele care determină astfel de situaţii, propunerile noastre fiind centrate pe o astfel de abordare”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că a fost criticată pentru multiplele controale realizate şi că soluţia este să mărească valoarea amenzilor.

“Am fost criticată pentru multiplele controale pe care le fac, am fost criticată pentru că doresc să măresc cuantumul amenzilor, cred că asta este soluţia în acest moment. Dar ministrul Sănătăţii singur nu poate să rezolve problema. Am început să discutăm cu sindicatele, discutăm cu asociaţiile de pacienţi, cu organizaţiile profesionale pentru că mie mi se pare ceva într-adevăr halucinant. Da, statul poate fi acuzat, Guvernul poate fi acuzat şi fel şi chip, dar nu poate fi acuzat că nu are grijă de sistemul de sănătaăte. Poate fi acuzat că se implică foarte mult poate, dar singure guvernul şi ministrul Sănătăţii nu pot să rezolve această problemă”, a precizat Sorina Pintea.

Un răspuns

  1. Cu alte cuvinte ii spune D-nei Pintea ce trebuie sa faca pentru a se cosidera ca este ministru al Sanatatii.
    Altfel face ce face si Dancila, citeste si comenteaza stiri, si reia temele din ziarul Scanteia
    dinainte de 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri