Caută
Close this search box.

Fost ministru israelian a primit sentință de 11 ani pentru că a spionat pentru Iran

Fostul ministru israelian de cabinet, Gonen Segev, va fi închis pentru 11 ani după ce a recunoscut că a spionat în favoarea Iranului, informează BBC.

Segev, care a fost ministru al energiei în anii 1990, a fost recrutat în timp ce lucra ca medic în Nigeria. El a fost acuzat de scurgerea de informații despre oficialii israelieni și site-urile de securitate.

Segev a fost reținut în Guineea Ecuatorială în mai și a fost extrădat Israelului. El a pledat vinovat de spionaj serios ca parte a unui acord cu procurorii. Fostul oficial în vârstă de 63 de ani va fi condamnat oficial în cadrul unei audieri din 11 februarie. Nu au existat comentarii imediate din partea autorităților iraniene.

În 2005, Segev a primit o sentință cu închisoarea de cinci ani, după ce a fost condamnat pentru că a încercat să introducă contrabandă cu 30.000 de pastile de ecstasy din Țările de Jos în Israel folosind un pașaport diplomatic cu data de expirare falsă. El avea, de asemenea, revocată licența de a practica medicina, însă i s-a permis să lucreze ca medic în Nigeria când s-a mutat acolo după eliberarea din închisoare în 2007.

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a declarat în iunie că Segev a mărturisit că a făcut legătura cu oficialii ambasadei iraniene în Nigeria în 2012 și că a vizitat Iranul de două ori pentru a se întâlni cu instructorii săi. Se presupune că a primit un sistem de comunicații clasificate pentru a trimite mesaje codificate și a transmis „informații legate de sectorul energetic, site-urile de securitate din Israel și oficialii din instituțiile politice și de securitate”.

În timp ce Segev a recunoscut acuzația de spionaj, el le-a spus anchetatorilor că încearca să-i „păcălească pe iranieni și să se întoarcă în Israel ca un erou”. O acuzație inițială de „asistarea unui vrăjmaș în timpul războiului” a fost eliminată din rechizitoriu ca parte a negocierii sale. Detalii suplimentare ale cazului rămân sub o clauză de confidențialitate. „Biroul împuternicit al districtului dorește să dezvăluie mai multe detalii despre această afacere și, odată ce a ieșit afară, va fi clar că Segev avea într-adevăr contacte cu iranienii, dar nu să îi ajute”, a declarat echipa lui Segev pentru ziarul „Yedioth Ahronoth”. „De aceea, acuzația de trădare a fost eliminată din acuzația modificată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri