Caută
Close this search box.

Franța se pregătește pentru un nou val de proteste a „vestelor galbene”

Franța este pregătită pentru o nouă rundă de proteste a „vestelor galbene” din toată țara, autoritățile promițând toleranță zero la violență după scenele săptămânale de revoltă și vandalism din Paris și din alte orașe în ultimele două luni, relatează AFP.

Oficialii au avertizat că se așteaptă ca demonstrațiile antiguvernamentale din acest weekend să fie mai mari și mai violente decât acum o săptămână, deoarece o mișcare care a arătat semne de oboseală pare să câștige un nou impuls.

Vehicule blindate și 5.000 de ofițeri vor fi expediate la Paris, unde imaginile autovehiculelor arse, spargerile și confruntările dintre protestatari și polițiști au devenit titluri mondiale în noiembrie.

„Companiile Blue-chip, mass-media, sunt toate la Paris, vom fi mai vizibili”, a declarat pentru AFP Arnaud, un organizator de 48 de ani a protestelor pentru regiunea Seine-et-Marne. Alții au cerut protestatarilor să se îndrepte în orașul central Bourges, care ar putea atrage mai mulți oameni din orașe mai departe de Paris. „Sper că într-un oraș în care nu există incidente de la începutul mișcării, mobilizarea va fi puternică și pașnică”, a spus unul dintre organizatori, cerând anonimatul. Dar oficialii orașului Bourges nu le dă nici o șansă, interzicând toate întâlnirile din centrul istoric al orașului, înlăturând parcări, bănci și alte piese de mobilier urban, închizând clădiri publice și grădini. Primarul Pascal Blanc a declarat pentru AFP că locuitorii sunt „îngrijorați„, băncile și alte întreprinderi blocând geamurile.

La nivel național, aproximativ 80 000 de cadre a forțelor de securitate vor fi mobilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri