Caută
Close this search box.

Franța și Germania caută o legătură mai strânsă înainte de Brexit

Franța și Germania vor semna marți un nou tratat de prietenie, încercând să stimuleze o alianță în centrul Uniunii Europene, pe măsură ce Marea Britanie se retrage și cu naționalismul în creștere în jurul continentului, informează AFP.

Președintele Emmanuel Macron și cancelarul Angela Merkel vor semna acordul, care promovează relații economice și de apărare mai profunde, precum și un angajament față de UE, în orașul german Aachen. Aachen, care se află pe granițele olandeză și belgiană, este bogat în simbolismul european, ca sediu al puterii lui Charlemagne.

Președinția franceză a declarat că este un „moment important” pentru a arăta că relația a fost „un fundal care se poate relansa … în slujba consolidării proiectului european”.

„Vedem o criză existențială în ceea ce privește integrarea europeană, cu Brexit și cu consolidarea preconizată a naționaliștilor la următoarele alegeri europene”, a declarat Claire Demesmay, politolog la Institutul German de Cercetare DGAP. „În acest context, confirmarea acestei credințe în cooperarea franco-germană are o valoare simbolică”, a declarat ea postului german public de radio.

Merkel și Macron vor semna acordul la aniversarea unui tratat de cooperare franco-german similar în 1963 de către Charles de Gaulle și de cancelarul german de la acel moment, Konrad Adenauer. Noul tratat își propune să relanseze relația cunoscută sub numele de „motorul franco-german”, considerat în mod tradițional ca o alianță-cheie în Europa între două puteri economice și politice.

Macron a venit la putere în mai 2017, încercând să o sprijine pe Merkel în reformele majore ale UE, în încercarea de a restabili credința în instituțiile sale și de a diminua populismul. Dar ideile sale s-au întâlnit doar cu sprijinul călduros al lui Merkel și al altor lideri UE, în timp ce Parisul și Berlinul s-au deosebit în alte aspecte, inclusiv modul de impozitare a giganților de internet. În luna decembrie, liderii UE au semnat o versiune aplatizată a propunerilor lui Macron, inclusiv un plan extrem de provocator pentru a explora un buget al zonei euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri