Caută
Close this search box.

Ghosn va afla în audiere publică cauzele detenției sale

Fostul președinte al Nissan, Carlos Ghosn, riscă să apară într-o instanță japoneză pentru a afla motivele detenției sale, eventual în câteva zile, după ce avocații săi au utilizat un articol puțin folosit în Constituție, informează AFP.

O audiere publică ar putea avea loc în termen de cinci zile, potrivit postului public de televiziune NHK, după ce avocații executivi au depus o cerere la Tribunalul Districtual din Tokyo, pe care nu o poate refuza în mod legal.  Este cea mai recentă mișcare dintr-o serie de răsturnări neașteptate într-un caz care a lovit Japonia și lumea afacerilor, după ce magnatul auto venerat a fost arestat pe un avion privat de pe un aeroport din Tokyo în 19 noiembrie. „Domnul Ghosn a prezentat astăzi o cerere de divulgare a motivelor detenției sale. Nu a fost stabilită nicio dată”, a declarat instanța.

NHK a spus că Ghosn dorește să participe la audiere, dacă ar exista vreuna.

Articolul 34 din Constituția Japoniei prevede că „nicio persoană nu va fi arestată sau reținută fără să fie informată imediat despre acuzațiile aduse împotriva sa sau fără privilegiul imediat al avocatului”. „Nici nu va fi reținut fără o cauză adecvată și, la cererea oricărei persoane, o astfel de cauză trebuie să fie imediat prezentată în fața instanței în prezența sa și prezența avocatului său”, citează articolul.

Ghosn petrecea începutul anului 2019 în detenție, după ce instanța de judecată a extins săptămâna trecută detenția sa până la data de 11 ianuarie privind acuzațiile de încălcare gravă a încrederii. El a fost arestat din nou peste aceste acuzații pe 21 decembrie, năruindu-i speranța că va fi acasă de Crăciun.

De la arestarea șoc din 19 noiembrie, cazul a luminat sistemul juridic japonez, care a primit unele critici la nivel internațional.

Autoritățile urmăresc trei direcții separate de anchetă împotriva executivului franco-libanezo-brazilian, în vârstă de 64 de ani, care implică presupuse infracțiuni financiare în timpul mandatului său de șef al Nissan. Ei suspectează că a conspirat cu omul său de încredere, executivul american Greg Kelly, să ascundă aproape jumătate din veniturile sale (aproximativ cinci miliarde de yeni sau 44 milioane de dolari) în cinci ani fiscali din 2010. Aceștia susțin, de asemenea, că acesta și-a subraportat salariul cu până la patru miliarde de yeni în următorii trei ani fiscali – aparent pentru a evita criticile că salariul său a fost prea mare. De asemenea, investighează o a treia cerere complexă care susține că Ghosn a căutat să transfere o pierdere de investiții personale în cărțile Nissan.

Procurorii au făcut o acuzație formală asupra primei afirmații, dar nu și asupra celorlalte acuzații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri