Caută
Close this search box.

„Gilets jaunes” revin împotriva lui Macron indiferent la problemele cetățenilor

Protestatarii din Paris au dat foc la motociclete și au format baricade pe bulevardul Saint Germain protestând împotriva costurilor de viață ridicate, indiferența președintelui Emmanuel Macron fiind cea care a provocat violențele, informează Reuters.

Cele mai recente marșuri ale „giletes jaunes” au început în mod pașnic, dar au degenerat după-amiază, în timp ce protestatarii au aruncat rachete spre poliția care bloca podurile peste Sena. Ofițerii au tras cu gaze lacrimogene pentru a împiedica protestatarii să traverseze râul și să ajungă la Adunarea Națională. Un restaurant tip vapor a fost incendiat și un polițist a fost rănit când a fost lovit de o bicicletă aruncată de pe o stradă deasupra râului.

La două luni după ce au început să blocheze drumurile, să se abuzeze de taxe rutiere de autostradă și să organizeze proteste stradale uneori violente la Paris, vestele galbene doreau să injecteze un nou impuls într-o mișcare care a slăbit după sărbători. Guvernul lui Macron, zdruncinat de neliniște, și-a întărit săptămâna aceasta poziția marcând agitatorii protestatari care încearcă să răstoarne guvernul.

Catalizatorul tulburărilor este furia, în special în rândul lucrătorilor slab plătiți, asupra stoarcerii veniturilor gospodăriilor casnice și a convingerii că Macron este surd în fața nevoilor cetățenilor, deoarece adoptă reforme considerate favorabile celor bogați.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, a scăpat din biroul său printr-o ușă din spate, după ce un număr mic de protestatari au spart blocul și a distrus vehiculele. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a spus că aproximativ 50.000 de persoane au protestat în orașe la nivel național, inclusiv Bordeaux, Toulouse, Rouen și Marsilia. Prezența a fost mai mare decât săptămâna trecută, dar reprezintă un număr mult mai mic decât în primele săptămâni ale protestelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri