Caută
Close this search box.

GRU a încercat să îi influenţeze pe senatorii americani

gru

Washington Post relatează despre prima încercare a GRU de a influența politicienii americani prin trimiterea de scrisori în numele unor „patrioți din Ucraina”.

Potrivit ziarului, în 2015, 12 senatori americani au primit e-mailuri identice de la același expeditor – grupul „Patrioții Ucrainei”.

Scrisoarea, redactată într-o engleză primitivă, începea astfel: „Senatori și congresmani americani! Situația din Ucraina este extrem de dificilă astăzi. Ucraina se află în stare de război … Nivelul corupției în forțele armate este enorm. Un ofițer de rang înalt vinde arme teroriștilor”…

Scrisoarea conținea o referință la o petiție care cerea „salvarea” Ucrainei. Senatorilor li se cerea să trimită „experți din SUA și NATO” care sa înlocuiască comandamentul militar ucrainean. „Sperăm că veți putea să influențați Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat și să trimiteți ofițeri occidentali în Ucraina, pentru a controla direct forțele armate”, spunea petiția.

În spatele scrisorilor se află una dintre diviziile GRU – unitatea militară nr. 54777, sau Centrul Separat Nr.72 al serviciului special, care este specializat în desfășurarea „războiului psihologic”, susțin sursele The Washington Post. Potrivit acestora, GRU a urmărit două obiective – să-i demoralizeze pe ucraineni și sa-i forțeze pe politicienii americani să creadă că ucrainenii și-au pierdut încrederea în propria armată.

Se pare ca cei 12 senatori SUA, care au primit scrisoarea, au fost aleși pur și simplu în ordine alfabetică, mentionează ziarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri