Caută
Close this search box.

Guvernul SUA rămâne închis a 23-a zi: Trump se opune declanșării stării de urgență

trump

Președintele Donald Trump a declarat că se opune declanșării stării de urgență pentru a pune capăt închiderii parțiale a guvernului american, care a intrat duminică în cea de-a 23-a zi de închidere, deoarece acesta insistă asupra 5,7 miliarde de dolari pentru a construi un zid de graniță cu Mexicul căruia democrații din Congres se opun, informează AFP.

Întrebat de Fox News de ce nu a declarat imediat o urgență națională pentru a asigura fondurile fără aprobarea Congresului, Trump a spus că dorește să dea opoziției democrate mai mult timp pentru a ajunge la o înțelegere. „Vreau să le ofer șansa de a vedea dacă pot acționa în mod responsabil”, a declarat el într-un interviu.

Oprirea activității guvernului american a devenit cea mai lungă după ce a depășit vechiul record de 21 de zile din 1995-1996 sub președintele Bill Clinton.

Trump a izbucnit sâmbătă cu o serie de tweet-uri într-un efort de a-și apăra poziția și a forța democrații să se întoarcă la Washington și să pună capăt la ceea ce el a numit „criza umanitară masivă la frontiera noastră de sud”. „Democrații ar putea rezolva oprirea în 15 minute!” a spus într-un singur tweet. Dar majoritatea parlamentarilor au plecat vineri și nu se vor întoarce înainte de luni, lăsând puține șanse pentru orice soluție la impasul anterior.

Impasul a paralizat Washingtonul – impactul s-a resimțit și în țară – președintele refuzând să semneze bugetele pentru departamente guvernamentale care nu au legătură cu disputa. Ca rezultat, 800.000 de angajați federali – inclusiv agenții FBI, controlorii de trafic aerian și personalul muzeului – nu au primit niciun salariu vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri