Potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă până la 65% din cantitatea de energie pe piața reglementată și să obțină un profit de maxim 5% din această activitate. 

Cele două companii, mai ales Hidroelectrica, sunt în acest moment profitabile. După aplicarea ordinului ANRE, vor fi mai puțin profitabile. Una dintre ele, Nuclearelectrica, este chiar listată pe bursă, iar ordinul ANRE nu va fi primit cu mare bucurie de către investitori. Rămâne de văzut în perioada următoare care va fi reacția lor.
În caz de nevoie, dacă nu va fi suficientă energia de la cele două companii pentru populație, ANRE va obliga și alti producători, în ordinea ascendentă a preţurilor să livreze pe piața reglementată.
Potrivit analiștilor, este posibil ca populația va primi energie puțin mai ieftină decât acum, însă vor crește prețurile la alte produse și servicii.
ANRE a venit cu acest proiect de ordin ca urmare a aprobării de către Guvernul Dăncilă a celebrei Ordonanțe de Urgență care suprataxează mediul de afaceri. Actul normativ prevede printre altele și că „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”. Altfel spus, toți consumatorii casnici care acum sunt pe piața liberă vor fi întorși în piața reglementată. Aceasta după ani de zile de efort ca piața să fie liberalizată. Ordinul ANRE reglementează, de fapt, modul de aplicare a acelei prevederi din OUG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.