Caută
Close this search box.

ICCJ a amânat pronunţarea în dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru retrocedarea unor terenuri în Mamaia

Radu Mazăre

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, miercuri, pentru data de 5 februarie, pronunţarea în dosarul în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost judecat pentru retrocedarea unor terenuri în staţiunea Mamaia. El primise în prima instanţă o condamnare de patru ani de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar au mai fost judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti şi foşti angajaţi ai Primăriei Constanţa.

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie urma să pronunţe miercuri decizia finală în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, în care au fost trimise în judecată 36 de persoane, printre care fostul primar Radu Mazăre, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai Primăriei Constanţa şi notari.

Instanţa a decis să amâne pronunţarea în acest dosar pentru data de 5 februarie. Decizia Înaltei Curţii va fi definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în luna iulie 2017, condamnarea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi condamnare fiind dispusă şi în cazul unui alt inculpat în dosar, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

La trei ani de închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa Ramona Dospinescu, fostul şef al Direcţiei Tehnic- Investiţii Ion Marica, fostul consilier juridic Cristian Talpău şi Nora Chirca, tot consilier juridic. Trei ani cu suspendare a primit şi Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanţa şi asociat cu Borcea şi Săvulescu într-o societate comercială.

În acest dosar, omul de afaceri Cristian Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo, a fost achitat.

Magistraţii au decis, de asemenea, achitarea lui Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti Laura Andrei, a lui Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, şi a lui Dan Miron, fost consilier local.

De altfel, magistraţii au decis achitarea în cazul a 26 de inculpaţi în acest dosar – actuali sau foşti angajaţi ai Primăriei Constanţa şi ai Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi în cazul unor notari, între care: Mircea Răsvan Tudorache, Paraschiva Barbu, Alexandru Şerban Octavian, Niculae Nejloveanu, Sergiu Mihai Ceacireanu, Gabriel Bogdan Sandu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Gheorghe Valentin Ionescu, Ruxandra Darie, Carmen Puscaşi, Andrei Sozanschi, Graţiela Rusu, Radu Gabriela, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru, Alin Horaţiu Dima şi Silvia Stanciu.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu au dispus despăgubiri civile în acest caz, deşi prejudiciul era de 114 milioane de euro, potrivit DNA.

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri