Caută
Close this search box.

Importul gazelor din Federaţia Rusă a explodat în luna noiembrie

federaţia rusă

Avalanșa de acte normative menite a descuraja producția și subvenționa consumul, adoptate anul trecut de guvern și Parlament, își face efectul mai rapid decât credeau guvernanții, înainte chiar de publicarea OUG 114.

Astfel, importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh.

Prețul de import a crescut la rândul său cu 40%, arată ultimele date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De ce este important?

În urma adoptării mai multor acte normative care au majorat impozitarea în domeniul upstream (modificarea formulei de calcula a redevenței, legea de aprobare a OUG 7 din 2013 prin care a fost mărit și permanentizat impozit suplimentar, legea offshore etc) și a plafonării prețului la gaze la 68 lei/MWh (prin OUG 114), companiile autohtone au avertizat că nivelul producției interne se va reduce considerabil.

Pe lângă declinul natural al producției, presiunea pe costuri, impusă de impozitarea majorată, și pe venituri, creată de plafonarea prețului gazelor, vor face ca mai multe zăcăminte să devină nefezabile din punct de vedere economic.

Implicații: În plus, ca urmare a evoluției legislative, operatorii din Marea Neagră și-au amânat adoptarea deciziei finale de investiție pe termen nedeterminat. Marți, Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep, arată Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri