Caută
Close this search box.

Închiderea guvernului SUA: Senatul respinge proiectele de lege pentru redeschiderea guvernului

Senatul american a respins două proiecte de lege pentru a pune capăt închiderii guvernului, fără a lăsa vreo indicație asupra închiderii record a agențiilor federale, informează BBC.

Proiectul republican a obținut 50 de voturi, 47 împotrivă, cu 52-44 pentru proiectul de lege Democrat. Ambele măsuri au necesitat 60 de voturi pentru a trece. Între timp, 800.000 de muncitori federali, care se luptă să-și acopere facturile, vor pierde un alt salariu vineri. La 34 de zile de închidere fără vreo sugestie de sfârșit, aceasta este cea mai lungă perioadă de închidere din istoria Statelor Unite.

Șase dezertori republicani – inclusiv fostul candidat la Casa Albă și senatorul din Utah Mitt Romney – au votat pentru proiectul de lege Democrat. Acesta ar fi redeschis guvernul până la 8 februarie. Un democrat conservator a sprijinit măsura republicană, care ar fi oferit suma de 5,7 miliarde de dolari cu care președintele Donald Trump dorește să construiască un zid de graniță. De asemenea, ar fi protejat temporar de deportare unii locuitori din SUA care au intrat în țară fără documente ca copii. Ulterior, liderii Senatului din ambele părți au discutat pe scurt o nouă propunere de redeschidere a agențiilor federale timp de trei săptămâni.

Trump a fost necondiționat, spunând reporterilor de la Casa Albă că va semna doar un proiect de lege dacă ar include o „plată în avans” pe o barieră de frontieră. Liderul democrat al Camerei Reprezentanților, președintele Nancy Pelosi, a declarat că cererea președintelui republican nu a fost rezonabilă.

Încurcătura politică s-a răsturnat joi, pe podeaua Senatului. Înainte de începerea votului, Michael Bennet, un democrat din Colorado, a strigat la republicanul din Texas, Ted Cruz, acuzându-l că a vărsat „lacrimi de crocodil” asupra muncitorilor neremunerați, sprijinind în același timp planul președintelui pentru „o barieră medievală”. Între timp, secretarul de comerț Wilbur Ross a pus la îndoială motivul pentru care funcționarii publici neremunerați au vizitat băncile alimentare, spunând că ar trebui să ia doar un împrumut bancar.

Înainte de vot, un sondaj de opinie al Associated Press a arătat că închiderea guvernului a avut un impact negativ asupra popularității lui Trump. Doar 34% dintre americani din sondaj l-au sprijinit pe Trump în ansamblu – în scădere de la 42% cu o lună mai devreme. Dar aprobarea sa printre alegătorii republicani a fost aproape de 80%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri