Caută
Close this search box.

Iohannis, atac direct la adresa guvernanţilor: Gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune. Cetăţenii vor achita nota de plată

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă ”arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre” şi au dus la pierderea încrederii investitorilor în mediul economic românesc.

”Fără noile taxe şi impozite introduse prin OUG 114, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri drastice”, a spus şeful statului.

”Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum, fără consultări şi fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 114, pe care însă guvernanţii au negat-o continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri drastice”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Şeful statului a afirmat că, prin măsurile din ultimele zile ale anului trecut, ”s-a pierdut şi bruma de încredere pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală”.

”Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere. Totodată ,suntem în situaţia în care însăşi existenţa Pilonului 2 de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie sau cel puţin pretind că se ocupă de povara sectorului energetic”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a vorbit despre ”amanetarea viitorului generaţiilor următoare”, dar şi despre faptul că măsurle economice aduc ”prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor”.

”Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. (…)

În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată aşa cum se întâmplă adesea”, a mai spus Iohannis.

Şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti a criticat măsurile Guvernului, afirmând că decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justiţiei sunt urmărite cu îngrijorare.

Însă companiile germane nu-şi vor face bagajele prea curând, dar au devenit mai prudente, iar investiţiile planificate sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative.

El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să combată defăimările cu fermitate şi argumente solide, să îşi apere realizările şi să atragă atenţia asupra contribuţiilor aduse de economia germană, în decursul anilor, pentru binele României şi al relaţiilor româno-germane.

„România are multe de oferit în vederea reconfigurării cu succes a schimbării în Europa, fiindcă s-a transformat spectaculos, la rândul său, în ultimele decenii.

Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancoră de stabilitate în flancul de sud-est al NATO şi UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importantă într-o regiune strategic importantă, dacă ne gândim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. România poate fi o voce a echilibrului în multe subiecte de viitor, cu relevanţă pentru întreaga Europă – cu precădere şi între interesele statelor membre vestice şi estice. (…)

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: Acestea creează nesiguranţă!

Încrederea în România ca loc pentru investiţii a crescut în decursul anilor. În schimb, anumite decizii de astăzi „mai puţin bune“, ar putea distruge încrederea, periclitând, astfel, succesele de mâine”, a avertizat Cord Meier-Klodt, adăugând că „o recepţie prilejuită de aniversarea anului nou nu este locul potrivit pentru a vorbi în detaliu despre decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justiţie”, „însă, atunci când vorbim despre leadership, trebuie să vorbim şi despre încredere – despre decizii transparente, predictibilitate şi fiabilitate. (…)”

El a argumentat, potrivit News.ro, invocând „lipsa dialogului şi a consultării celor afectaţi în mod direct, înaintea luării unei decizii:, lipsa unui studiu de impact transparent; teama dezvoltării unei noi tendinţe, care s-ar putea extinde şi asupra unor alte domenii economice.

„Aceasta creează nesiguranţă! O nesiguranţă şi mai mare este cauzată de prezentarea publică şi pauşală a companiilor străine ca fiind problema sau duşmanul societăţii.”

În replică, PSD consideră că preşedintele Klaus Iohannis „nu înţelege nimic din economie” şi că, de câte ori şeful statului spune că economia va merge rău, trebuie să ne aşteptăm că va merge bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri