Caută
Close this search box.

Kim Jong-un într-o vizită oficială neanunțată în China

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sosit la Beijing cu o vizită neanunțată, la invitația președintelui chinez Xi Jinping, informează BBC.

Kim va fi în China până pe 10 ianuarie cu soția sa, Ri Sol-ju, potrivit rapoartelor de presă de stat. Vizita vine pe fondul rapoartelor că negocierile sunt în curs de desfășurare pentru un al doilea summit între Kim și președintele american, Donald Trump.

Speculațiile că domnul Kim merge în China au crescut luni, după ce Yonhap din Coreea de Sud a raportat că un tren nord-corean a fost văzut trecând frontiera. Zeci de vehicule de securitate și oficiali au blocat drumurile în jurul gării din orașul de frontieră Dandong. Oaspeții hotelului din Dandong nu au avut, de asemenea, permisiunea să intre în sălile care aveau vederea spre frontieră. Ambele țări au confirmat vizita marți dimineață. Trenul distinctiv al lui Kim, verde și galben, a sosit la o stație din Beijing mai târziu în cursul zilei.

Trenul, folosit la prima vizită a lui Kim în China, seamănă cu cel folosit de tatăl său, Kim Jong-il, în timpul vizitelor sale în China și Rusia în 2011. O coloană cu o securitate severă a fost văzută mai târziu, ce conducea prin centrul Beijingului. Vizita lui Kim, în timpul căreia este însoțit de mai mulți oficiali nord-coreeni, este a patra în China în mai puțin de un an.

Marți ar fi, de asemenea, cea de-a 35-a aniversare a lui Kim, deși data nașterii nu a fost confirmată niciodată de Phenian.

China este un aliat diplomatic important pentru Coreea de Nord și una dintre principalele sale surse de comerț și de ajutor. „Kim dorește să reamintească administrației Trump că are opțiuni diplomatice și economice pe lângă ceea ce Washington și Seul pot oferi”, a declarat Harry Rehn, directorul Departamentului de Studii de Apărare al Centrului pentru Interes Național, pentru Reuters.

Kim, în mod neobișnuit, nu s-a întâlnit cu Xi în primii șase ani de conducere a Coreei de Nord. Dar anul trecut, el a vizitat China de trei ori. Niciuna dintre călătorii nu a fost anunțată în avans.

La începutul acestei săptămâni, Trump a declarat că o locație pentru o altă întâlnire dintre cei doi va fi anunțată în viitorul nu prea îndepărtat. Trump a declarat reporterilor de la Washington DC că „un dialog bun” avea loc cu Coreea de Nord, însă sancțiunile asupra Phenianului vor rămâne în vigoare.

În discursul său anual de Anul Nou de săptămâna trecută, Kim a declarat că s-a angajat în denuclearizare, dar a avertizat că va schimba cursul dacă rămân sancțiunile SUA. Progresele diplomatice dintre Trump și Kim s-au blocat de la summitul de la Singapore. Ambele părți au semnat un angajament în acest moment pentru a denucleariza peninsula coreeană, deși nu a fost niciodată clar ce ar însemna acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri