Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, declarația zilei din Germania

Klaus Iohannis se află în Germania, unde participă la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Klaus Iohannis răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

”Dacă dorește să facă ceea ce a comunicat public, chestiunea este gravă. O lege acționează numai viitor, legea nu poate să acționeze retroactiv, altfel orice Guvern ar schimba. PSD încearcă, de când a venit la putere, încearcă să caute soluții pentru politicienii lor cu probleme penale. Asta este o mare problemă pe care o avem și sper să se rezolve. Am încredere că Justiția va mai da un pic de Constituție”, a spus Iohannis despre ordonanța propusă de ministrul Justiției.

”Astăzi nu avem elemente noi”, a răspuns Klaus Iohannis la întrebarea referitoare la propunerea Adina Florea pentru șefia DNA.

„Acest nou tratat nu este doar o expresie a voinţei Germaniei şi Franţei de consolidare a relaţiilor lor speciale şi istorice. El reflectă, în egală măsură, expresia sinceră a angajamentului dumneavoastră pentru consolidarea proiectului european. Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv. Adevărata forţă a motorului franco-german este dată şi de forţa sa de atracţie. Cheia unui proiect european viabil constă şi în deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai bună prin care poate fi întărită unitatea şi coeziunea statelor membre”, a afirmat Iohannis.

Ce spune președintele despre Tratatul de la Elysée

El a amintit că Tratatul de la Elysée care stă la baza Tratatului de la Aachen a pecetluit, la 18 ani după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prietenia franco-germană şi a făcut posibil cel mai grandios proiect politic integraţionist din istorie, respectiv Uniunea Europeană.

„Renaşterea ‘spiritului de la Elysée’ trebuie să ne redea energia de a continua viziunea şi eforturile predecesorilor noştri de a clădi o Europă puternică, unită şi coezivă. Începând de astăzi, ne va inspira nu numai ‘spiritul de la Elysée’, ci şi ‘spiritul de la Aachen’! În contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profundă, a cărei esenţă nu poate sta decât în unitatea şi solidaritatea statelor sale membre”, a spus Iohannis.

Forța coeziunii, mult mai puternică, în ciuda diferențelor de viziune

El a arătat că, în pofida unor diferenţe inerente de viziune cu privire la viitorul european comun şi ritmul şi direcţia dezvoltării, speră ca forţa coeziunii se va dovedi în cele din urmă mult mai puternică.

„Uniunea Europeană va dăinui şi în viitor prin deschiderea sa şi prin voinţa statelor membre de a acţiona în comun pentru a întări UE în plan intern şi extern. Aceasta este, de altfel, şi ideea fundamentală care ghidează mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este esenţial ca viziunea pentru viitorul Uniunii să fie bazată pe priorităţi consensuale, care să evidenţieze valoarea adăugată a proiectului european şi să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor. Victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat în acest sens. În acelaşi timp, ‘spiritul de la Aachen’ ne va însoţi pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Modul în care Europa se înţelege pe sine se bazează pe valori comune, fundamentale. La Summitul de la Sibiu, mesajul nostru comun trebuie să fie, doamnelor şi domnilor, acesta: avem nevoie de o Uniune puternică, inclusivă, coezivă şi pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. Numai astfel putem aduce o perspectivă clară, pozitivă şi generatoare de speranţă cu privire la viitorul nostru comun!”, a conchis Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri