Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru că elitele au întărit legea, nu au încurajat abuzul de putere

iohannis
Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru că elitele acelei perioade au întărit legea, nu au slăbit-o și au înființat instituții, nu au încurajat abuzul de putere, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, subliniind că politicienii „trebuie să dea la o parte populismul”.
„Din păcate, la 160 de ani de momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul Unirii, în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă,” a declarat președintele țării la un eveniment organizat de Patriarhie, care marcherea Unirea Principatelor Române.
Klaus Iohannis a scos în evidență faptul că „momentul istoric 1859 a fost posibil pentru că elitele acelei perioade au întărit legea, nu au slăbit-o, și au înființat instituții, nu au încurajat abuzul de putere”.
„Momentul istoric 1859 a fost posibil, așadar, pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuințelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective naționale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituții, nu au încurajat abuzul de putere. Când celebrăm prima Unire, să avem în memorie și abnegația cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autorităţi şi instituţii publice puternice și funcționale. Elitele perioadei au înțeles că, dincolo de frăția de limbă și de sânge, este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, în care politica şi administraţia să urmărească întărirea economiei provinciilor româneşti, modernizarea agriculturii, construirea de noi căi de comunicații, deschiderea în toate domeniile spre Europa”, a declarat Iohannis.
El a spus că exemplul elitelor de acum 160 de ani arată că politicienii trebuie să lase la o parte populismul: „Dacă suntem dezamăgiţi că Moldova nu a recuperat decalajul economic şi nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul ţării, beneficiind în schimb la fiecare 24 Ianuarie de reînnoite promisiuni, atunci să dăm la o parte populismul şi să ne reîntoarcem la priorităţile oamenilor, aşa cum le-a urmărit cu energie, în scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza”.
Șeful statului a mai spus că în 2019 „destinul României nu mai poate fi separat de Uniunea Europeană ca proiect de pace, prosperitate, siguranță, echitate și coeziune pentru cetățenii săi”.
„De 160 de ani, românii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei, prin edificarea unui stat al legii, al democrației și demnității umane, al libertății și egalității. Acest parcurs a fost marcat de viziune, dar şi de sacrificiu, de angajament, dar şi de jertfă. Exemplele elitelor şi mesajul acțiunilor lor de acum 160 de ani ne este în continuare călăuzitor și ne arată că, în vremuri grele, adevărații oameni de stat trebuie să se ridice la înălţimea marilor provocări și să acționeze în beneficiul cetățenilor”, a adăugat Iohannis.

De Ziua Unirii Principatelor Române, șeful statului a participat la un ceremonial religios la Palatul Patriarhiei, a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, susținând apoi o alocuțiune la o sesiune de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române, bază a Statului Român modern”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri