luni, iunie 17, 2019
SlideShow
Acasă Magazin Stiinta Levitația unor obiecte cu ajutorul undelor sonore

Levitația unor obiecte cu ajutorul undelor sonore

0
Sunetul poate imprima forţă obiectelor.  Cercetători universitari din Spania şi Marea Britanie asigură că au obţinut, pentru prima dată, levitaţia acustică a mai multor obiecte în mod independent, ceea ce ar putea avea importante aplicaţii medicale. Utilizând unde ultrasonice şi ridicând volumul, cercetătorii au creat un câmp acustic capabil să mişte mai multe obiecte de mici dimensiuni, potrivit Universităţii Publice din Navarra.

Noul algoritm dezvoltat de această echipă permite generarea eficientă de câmpuri acustice suficient de complexe pentru „a prinde” în aer mai multe obiecte în poziţiile dorite.

La studiu au participat Asier Marzo Pérez, cercetător la Departamentul de Statistică, Informatică şi Matematici al universităţii spaniole şi Bruce Drinkwater, profesor la Departamentul de Inginerie şi Mecanica al Universităţii britanice din Bristol.

Câmpurile acustice funcţionează asemeni unor „pensete”, având capacităţi similare celor optice, care utilizează lasere pentru a prinde şi transporta microparticule. Totuşi, potrivit cercetătorilor, „pensetele acustice” au mai multe avantaje decât cele optice, având în vedere că laserul străbate suprafeţe transparente, ceea ce face să fie dificilă utilizarea sa în aplicaţiile din interiorul ţesutului biologic.

În schimb, ultrasunetele se folosesc la ecografiile pentru vizualizarea sarcinii şi la tratamentele calculilor renali, având în vedere că pătrund în mod sigur şi neinvaziv ţesuturile.

Un alt avantaj este faptul că dispozitivele acustice sunt de 100.000 de ori mai eficiente decât sistemele optice.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =