Caută
Close this search box.

Liderul opoziției din Venezuela îndeamnă Marea Britanie să nu dea aur lui Maduro

Liderul opoziției din Venezuela și președintele auto-declarat Juan Guaido a cerut autorităților britanice să-l împiedice pe președintele Nicolas Maduro să obțină acces la rezervele de aur deținute în Banca Angliei, potrivit scrisorilor lansate duminică de partidul său, citează Reuters.

Maduro a fost repudiat de un grup larg de state occidentale și vecini din America Latină care îl acuză că subminează democrația, iar un număr tot mai mare de țări l-au recunoscut pe Guaido ca lider interimar legitim al statului tulbur a OPEC.

Începând cu anul trecut, guvernul Maduro încearcă să repatrieze aurul de la Bank of England, temându-se că ar putea fi prins în sancțiuni internaționale împotriva administrației sale. Aceste titluri s-au ridicat la 1,3 miliarde de dolari, după ce banca centrală a Venezuelei a încheiat o tranzacție swap cu aur cu Deutsche Bank.

În scrisorile adresate primului ministru britanic Theresa May și guvernatorului băncii britanice Mark Carney, Guaido a declarat că oficialii guvernului Maduro încearcă să vândă aurul și să direcționeze veniturile către banca centrală a Venezuelei. „Vă scriu pentru a vă solicita să opriți această tranzacție ilegitimă”, a scris Guaido. „Dacă banii vor fi transferați … vor fi folosiți de regimul nelegitim și kleptocratic al lui Nicolas Maduro pentru a reprima și brutaliza poporul venezuelean”.

Banca Angliei și biroul May nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii. În trecut, banca a refuzat să comenteze cu privire la întrebările legate de aurul Venezuelei, invocând considerațiile privind confidențialitatea clienților. Banca centrală a Venezuelei nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Pierderea aurului ar fi o lovitură semnificativă pentru finanțele țării, subminând capacitatea sa de a obține moneda unică crucială pentru a importa elemente variind de la alimente și medicamente până la piese auto și electronice de consum. Venezuela se luptă cu o hiperinflație, care se apropie acum de 2 milioane de procente anual. Un colaps economic larg a alimentat un exod a circa trei milioane de persoane din 2015.

Duminică, Israelul s-a alăturat țărilor care-l sprijină pe Guaido, iar administrația președintelui Donald Trump a declarat că a acceptat reprezentantul diplomatic al țării, Carlos Alfredo Vecchio, în Statele Unite. Statele Unite au cerut sâmbătă lumii să „aleagă o parte” în Venezuela și au cerut țărilor să se deconecteze financiar de la guvernul Maduro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri