Caută
Close this search box.

LIVE Ceremonia oficială de preluare a președinției Consiliului UE. Mihai Șora se află printre protestatarii de lângă Ateneu

Liderii Uniunii Europene participă, la București, la Ateneul Român, la ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE. Cu această ocazie vor susține discursuri, potrivit programului, președintele Klaus Iohannis, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, în locul lui Liviu Dragnea, absent de la eveniment, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, și premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit.

Tăriceanu a ținut discursul în engleză

Călin Popescu Tăriceanu susține un discurs. Șeful Senatului a ales să se adreseze în engleză invitaților. Tăriceanu a susținut că visul fondatorilor UE a fost o Europă fără aroganță și fără state de mâna a doua.

Donald Tusk a ținut un discurs impresionant, în limba română

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, este unul dintre înalţii oficiali europeni care se află, joi, la Bucureşti. TusK a avut un discurs impresionant, în limba română.

Vreau să fac un apel la toţi românii să apere în Europa şi România fundamentele civilizaţiei noastre, libertatea, statul de drept şi Constituţia cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat cele patru lovituri de la 11 metri în 1986, la Sevilla, a declarat Tusk în discursul său.

Știu cât de inteligent și de creativ este poporul român, a mai spus Donald Tusk, trecând în revistă peronalități culturale precum Mircea Eliade, Tristan Tzara, Eugen Ionesco.

Protest în timpul ceremoniei, lângă Ateneu

Mai multe personalităţi se află la protestul de joi seară, de lângă Ateneul Român. Printre acestea se numără Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu, regizorul Stere Gulea şi filosoful Mihai Şora.

Preşedinţia rotativă a Consiliului UE preluată de România a debutat, joi, cu o ceremonie de deschidere şi un concert inaugural la Ateneul Român. De la ora 20.00 vor susţine discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

De asemenea, vineri, Jean-Claude Juncker va avea, vineri, întâlniri bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi ulterior cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene. Cele două reuniuni vor fi urmate de conferinţe de presă.

Preşedintele CE Jean-Claude Juncker efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, cu prilejul începerii oficiale a Preşedinţiei române a Consiliului UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri