Caută
Close this search box.

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Zeci de mii de oameni au protestat violent în centrul Atenei, față de acordul privind noul nume al Macedoniei. Documentul ar urma să fie ratificat în curând de parlamentul elen.

 

Manifestanţii cu cagule au aruncat cu obiecte şi au încercat să forţeze gardul Parlamentului. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Mulți demonstranți au venit cu autocarele, în special din nordul Greciei.

Majoritatea au afişat drapelul Greciei și le-au cerut parlamentarilor un “Referendum pentru Macedonia”. Acordul privind noul nume al Macedoniei, semnat între Atena şi Skopje în iunie anul trecut, urmăreşte să pună capăt unui litigiu de aproape 30 de ani între cele două ţări vecine prin redenumirea Macedoniei în „Republica Macedonia de Nord”. Însă numeroşi greci se tem că denumirea sugerează revendicări teritoriale asupra provinciei cu același nume din nordul țării lor.

Poliţia a mobilizat 2.000 de agenţi, drone şi elicoptere, iar circulaţia în centrul Atenei a fost închisă duminică, precum şi staţiile de metrou din apropiere de Syntagma. Printre manifestaţi s-au numărat şi unele grupări religioase ortodoxe şi unii preoţi.

Oficial, partidele care formează opoziţia la guvernul lui Alexis Tsipras (dreapta şi socialiştii) şi care sunt împotriva acordului nu participă la această manifestaţie, dar au precizat că fiecare membru are libertatea să ia parte în nume personal.

Unii deputaţi ai partidului de dreapta Noua Democraţie au fost totuşi prezenţi. Site-ul oficial al partidului neonazist Zori Aurii a făcut apel la susţinătorii săi să participe.

Un răspuns

  1. Grecii ăștia, ca și evreii, cred că numai ei trebuie să aibă dreptul la anumite privilegii. Noeroc că la ăștia actuala conducere politică e una a sec XXI și nu una din sec XVII care se mai bate să-și creeze unstat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri