Caută
Close this search box.

Mașina zburătoare va revoluționa transportul urban!

Se vorbeşte tot mai des despre maşinile zburătoare care vor revoluţiona transportul urban. Şi tot mai multe companii se înhamă să construiască un astfel de vehicul. Câteva modele concept au fost prezentate la un important târg de aeronautică din Marea Britanie. Analiştii spun însă că vor trece decenii bune până când asemenea maşini vor primi aprobarea să zboare deasupra oraşelor. Cu toate acestea, Uber a prezentat taxiul zburător la CES 2019.

Compania Uber a prezentat la târgul  CES 2019 cea mai recentă inovație în materie de transport, un taxi zburător, construit împreună cu Bell Aerospace, relatează Engadget.com.

Aparatul de zbor arată ca o dronă uriașă și este propulsat de un sistem hibrid electric. Modelul Nexus VTOL are aproape trei tone și este dotat cu șase elice care îi permit să decoleze vertical, precum un elicopter. Sistemul revoluționar permite rotirea la 90 de grade a elicelor în așa fel încât mașina să zboare ca un avion. Aterizarea se face la fel de ușor datorită sistemului rotativ. Mai mult, taxiul zburător poate folosi heliporturile cu dimensiunea standard de 120 de metri pătrați, așa că autoritățile nu vor trebui să modifice radical infrastructura pentru a introduce astfel de vehicule.

Nexus este propulsat de un sistem hibrid electric, fiind astfel mai silențios decât elicopterele obișnuite, relatează Engadget. Specialiștii producătorului Bell susțin că Nexus va putea transporta patru pasageri și un pilot, având o autonomie de aproape 240 de kilometri, distanță pe care o poarte parcurge într-o oră.

Antonio Campello, director executiv al EmbraerX: “Transportul urban cu maşini zburătoare va deveni în mod sigur realitate. Creăm acest vehicul, fiindcă tehnologia e disponibilă şi există o uriaşă nevoie de schimbare, toată lumea o ştie prea bine, e un coşmar să fii blocat în trafic.”

Alte companii şi agenţii guvernamentale, inclusiv NASA, dau o mână de ajutor în acest proiect.

Antonio Campello, director executiv al EmbraerX: ”Ştiu că foarte multe companii care încearcă să construiască o maşină zburătoare, dar eu cred că foarte puţine vor supravieţui.”

Printre cei care au intrat în această cursă tot mai aglomerată se numără şi Rolls Royce. Gigantul britanic construieşte un soi de taxi zburător hibrid, care ar trebui să ajungă pe piaţă în 2020.

Rob Watson, manager Rolls-Royce: “Suntem încrezători că vom putea construi un vehicul care se va deplasa la viteze de până la 400 de km pe oră, cu o autonomie de 800 de km. Mai avem de obţinut certificările necesare, dar am primit suficiente semnale că guvernele acţionează cu seriozitate pentru a reglementa acest domeniu.”

Un alt vehicul zburător, cu trei roţi şi două locuri, va ajunge mai devreme pe piaţă. PAL-V Liberty are propulsie clasică şi poate parcurge 500 de kilometri cu un singur plin.

George Tielen, reprezentantul companiei: “Dacă vei conduce un asemenea vehicul prin centrul Londrei, vei atrage cu siguranţă atenţia doamnelor. Beneficiile la nivel practic sunt însă mult mai importante.”

Când ajunge pe pământ, se transformă într-o maşină minusculă! Vehiculul zburător va ajunge pe piaţă la sfârşitul anului viitor, deşi nu e clar dacă va primi aprobare de zbor. Primele 90 de bucăţi vor fi scoase la vânzare la preţul de aproape jumătate de milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri