Caută
Close this search box.

Mită de 100 de milioane de dolari: „El Chapo” l-ar fi mituit pe fostul președinte al Mexicului cu o sumă colosală

Fostul președinte al Mexicului, Enrique Peña Nieto, a acceptat o mită de 100 de milioane de dolari de la „regele” cartelului de droguri Joaquin „El Chapo” Guzman, a declarat un martor citat de BBC.

Alex Cifuentes, care spune că a fost un asociat apropiat al lui Guzman de ani de zile, a declarat într-o sală de judecată din New York că a spus autorităților de mită în 2016.

Guzman este acuzat că este în spatele cartelului de droguri Sinaloa, despre care procurorii spun că a fost cel mai mare furnizor de droguri din SUA. Peña Nieto a fost președinte al Mexicului din 2012 până în 2018.

Guzman, în vârstă de 61 de ani, a fost judecat în Brooklyn din noiembrie, după ce a fost extrădat de Mexic pentru a se confrunta cu acuzațiile de trafic de cocaină, heroină și alte droguri ca lider al celui mai mare cartel de droguri din lume, după părerea SUA. Potrivit reporterilor de la tribunalul din Brooklyn, Peña Nieto a cerut 250 de milioane de dolari înainte de a se mulțumi cu 100 de milioane de dolari. Cifuentes a afirmat că livrarea a fost făcută în Mexico City în octombrie 2012 de către un prieten al lui El Chapo.

Cifuentes, un traficant de droguri din Columbia, care s-a descris drept „mâna dreaptă” al lui El Chapo, a lucrat ca secretar și a petrecut doi ani cu acesta ascunzându-se de autorități în munții mexicani, potrivit procurorilor. A fost arestat în Mexic în 2013 și a fost ulterior extrădat în Statele Unite, unde a pledat vinovat pentru trafic de droguri într-o înțelegere cu procurorii.

Peña Nieto nu a răspuns celei mai recente declarații dar a respins anterior acuzațiile de corupție care au apărut în timpul procesului de când acesta a început în noiembrie.

Avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, a susținut că adevăratul lider al cartelului Sinaloa este Ismael „El Mayo” Zambada. El susține că Zambada a supraviețuit urmăririi penale prin mituirea „întregului” guvern mexican, inclusiv a lui Peña Nieto și a fostului președinte Felipe Calderóne. Președintele Peña Nieto și Calderón au respins imediat acuzația, acesta din urmă numind-o „absolut falsă și nesăbuită”.

În noiembrie, un alt membru al înțelegerii a mărturisit că, în 2005, un avocat al actualului președinte mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a luat mită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri