Caută
Close this search box.

Negociatorul principal Brexit al UE: „Backstop-ul” irlandez nu poate fi limitat de timp

Negociatorul principal Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a spus că prevederea „backstop-ului” în acordul de retragere a Marii Britanii din bloc nu ar putea fi limitată de timp, deoarece aceasta ar învinge scopul său de a nu garanta nici o frontieră irlandeză, relatează Reuters.

Comentariile sale, făcute pe radioul public DLF din Germania, subminează speranțele unor persoane de la Londra că premierul Theresa May ar putea câștiga legiuitorii pro-Brexit pentru acordul său, asigurând o limită de timp pentru angajamentul fără frontiere. Barnier a afirmat că acordul de retragere, respins în mare măsură de parlamentul britanic acum două săptămâni, a fost cel mai bun, dat fiind „celebrele linii roșii”, inclusiv încetarea libertății de circulație și a pieței unice, stabilite de May ca o definire a viitoarelor relații.

Barnier, care urmează să se întâlnească joi cu cancelarul german Angela Merkel, a declarat că angajamentul, considerat de Dublin drept garant esențial al păcii pe insulă, trebuie să fie credibil. O altă opțiune care a fost facută de unii la Londra, este ca problema frontierelor să fie reglementată într-o înțelegere bilaterală separată cu Dublin, este de asemenea imposibilă, deoarece frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord ar fi în viitor o frontieră UE, a spus el. „Trebuie să menținem credibilitatea acestei reasigurări”, a spus el. „Nu poate fi limitat în timp … Nu este vorba numai de Irlanda”.

Ziarul „Irish Independent” a declarat joi că sute de ofițeri de poliție irlandezi ar putea fi detașați pentru a păstra granița dacă Marea Britanie ar pleca fără o înțelegere. Acesta a citat miercuri o întâlnire a comisarului de poliție Drew Harris cu personalul de conducere. El a adăugat că, dacă „liniile roșii” ale Marii Britanii s-ar schimba, ar exista posibilități de modificare a declarației politice privind relația viitoare planificată dintre Marea Britanie și UE care însoțește acordul de retragere. „Dacă se schimbă ceva cu «liniile roșii», atunci suntem gata să vorbim despre asta”, a spus el. „Nu putem face nici un compromis cu privire la principiile fundamentale. Nu putem dilua piața unică sau nu putem împărți UE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri