Caută
Close this search box.

Negocieri Brexit: Liderul laburiștilor propune un referendum

Liderul Partidului Laburist din opoziția britanică, Jeremy Corbyn, a făcut un pas spre deschiderea unui nou referendum privind aderarea la Uniunea Europeană prin încercarea de a folosi Parlamentul pentru a prelua controlul Brexit de la premierul Theresa May, informează Reuters.

Începând cu data de 29 martie, data stabilită în lege pentru Brexit, Regatul Unit se află în cea mai profundă criză politică din ultima jumătate de secol, deoarece se luptă cum sau măcar dacă va părăsi proiectul european la care s-a alăturat în 1973.

După ce divorțul Brexit propus de May a fost respins de 432 la 202 de parlamentari săptămâna trecută, cea mai mare înfrângere din istoria britanică modernă, unii parlamentari încearcă să preia controlul Brexit de la guvernul minoritar slăbit al Theresei May.

Laburistul a prezentat un amendament care încearcă să forțeze guvernul să ofere Parlamentului timp să ia în considerare și să voteze opțiuni pentru a împiedica ieșirea „fără acord” – un curs care a fost refuzat în repetate rânduri. Printre opțiuni Corbyn a spus că ar trebui să fie o uniune vamală permanentă cu UE și „un vot public asupra unui acord” – ambele propuneri pe care May le-a exclus. „Este timpul ca planul alternativ al Laburiștilor să fie în centrul atenției, menținând toate opțiunile pe masă, inclusiv opțiunea unui vot public”, a spus Corbyn. „Amendamentul nostru va permite deputaților să voteze opțiuni pentru a pune capăt acestui impas Brexit și pentru a preveni haosul unei înțelegeri”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Laburiștilor, Rebecca Long-Bailey, a declarat că amendamentul nu înseamnă că partidul a susținut un al doilea vot și doar a reflectat politica existentă. „Dacă a fost adoptat, amendamentul, și a fost votat pe aceste chestiuni specifice, atunci aceasta ar fi o decizie a partidului de a-l lua la timp”, a declarat ea pentru radio BBC.

În timp ce Parlamentul britanic, care își are rădăcinile într-o istorie de 1.000 de ani, încearcă să evite ceea ce majoritatea parlamentarilor cred că ar fi un Brexit dezordonat fără o înțelegere aprobată, nu există încă o majoritate clară pentru o opțiune alternativă. Parlamentarii vor dezbate și vor vota cu privire la următorii pași pe 29 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri