Caută
Close this search box.

Peru are aceleaşi probleme ca şi România cu campania anti-anticorupţie

peru

Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a anunţat intenţia sa de a-l suspenda pe procurorul general, care a îndepărtat doi procurori ce anchetau afaceri de corupţie implicând grupul brazilian de construcţii Odebrecht, patru foşti şefi ai statului şi pe lidera opoziţiei, relatează AFP.

„Voi merge personal la Congres pentru a prezenta un proiect de lege care declară urgenţa în privinţa ministerului public şi care a fost aprobat de guvern”, a declarat Martin Vizcarra într-o alocuţiune.

Declaraţia de urgenţă conduce la suspendarea responsabililor din ministerul public şi înlocuirea lor cu persoane având mandatul de a ancheta asupra deciziilor acestora.

Luni, procurorul general, Pedro Gonzalo Chavarry, i-a îndepărtat pe procurorii Rafael Vela şi Jose Domingo Perez care anchetau de şase luni asupra afacerii Odebrecht.

Demiterea lor, în numele unei presupuse încălcări a „obligaţiei de rezervă” şi a unei „lipse de rigoare”, a intervenit după ce, la sfârşitul lui decembrie, Jose Domingo Perez l-a acuzat el pe procurorul general Chavarry de tăinuire şi obstrucţionare privind anchetele împotriva lui Odebrecht şi liderei opoziţiei, Keiko Fujimori.

Echipa din subordinea procurorului Vela avea misiunea de a ancheta asupra patru foşti preşedinţi peruani. Alejandro Toledo (2001-2006) a fugit în Statele Unite şi face obiectul unei cereri de extrădare. Ollanta Humala (2011-2016) a fost închis nouă luni, până în iunie anul trecut. Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011) a încercat să obţină azil politic pe lângă ambasada Uruguayului, care i l-a refuzat. Iar Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) a demisionat în martie.

În atenţia procurorilor şi ea, Keiko Fujimori, în prezent în arest preventiv, este acuzată că a primit ilegal sume de bani de la grupul Odebrecht în timpul campaniei sale din 2011.

Martin Vizcarra şi-a scurtat vizita în Brazilia unde urma să asiste marţi la ceremonia de instalare a preşedintelui Jair Bolsonaro, pentru a se putea alătura protestelor faţă de îndepărtarea celor doi procurori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri