Caută
Close this search box.

Premierul japonez, Shinzo Abe, insistă pentru un tratat de pace cu Rusia

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a declarat vineri că intenționează să avanseze spre un tratat de pace cu Rusia, care a fost obstrucționat zeci de ani de o dispută teritorială, în timpul unui summit din Rusia de la sfârșitul acestei luni, informează Reuters.

Abe, care a afirmat că dorește să încheie o înțelegere, se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul celui de-al 25-lea summit pentru discuții destinate să pună capăt dezacordului asupra unui grup de insule confiscate de trupele sovietice în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. „Voi vizita Rusia în cursul acestei luni și intenționez să avansez cu discuțiile către un tratat de pace”, a declarat el la o conferință de presă în orașul Ise. Nu a existat „absolut nici un progres” pe această temă de peste 70 de ani, a spus el. Abe a spus că, deși nu existau garanții pentru un acord, cele două state cooperează, în ultimii doi ani, în privința insulelor, precum și din punct de vedere economic mai mult „ca niciodată”.

Putin l-a prins cu garda jos pe Abe în septembrie, când, pe scenă cu liderul japonez la o conferință de la Vladivostok, a sugerat semnarea unui tratat de pace până la sfârșitul anului „fără condiții prealabile”. Abe a respins ulterior propunerea, repetând poziția Japoniei că problema suveranității trebuie rezolvată mai întâi. El a declarat reporterilor după ce cei doi s-au întâlnit din nou în Singapore în noiembrie, au fost de acord să accelereze negocierile pe baza unei declarații comune din 1956, în care Moscova a fost de acord să transfere cele două insule mai mici în Japonia, după încheierea unui tratat de pace. „Amândoi nu vrem ca acest lucru să fie dus în altă generație”, a declarat Abe vineri.

Putin ar putea fi deschis la o înțelegere acum, așteptând că legături mai bune vor acționa ca un contra-echilibru pentru China și vor atrage mai multe investiții și tehnologii japoneze, spun unii experți. Alții se îndoiesc că Putin dorește cu adevărat un acord, parțial pentru că majoritatea publicului rus se opune returnării oricăror insule, cunoscute în Japonia ca Teritoriile de Nord și în Rusia ca insulele Kurile de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri