Caută
Close this search box.

Primarii de municipii din România acuză Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul 2019

Primarii de municipii din România acuză Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul 2019, edilii solicitând o întâlnire de urgenţă marţi cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse politice, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici va fi cel care va avea o întâlnire, marţi, la sediul MFP, cu primarii de municipii din România pe tema proiectului de buget pentru anul 2019. Deşi edilii solicitaseră o întâlnire de urgenţă, marţi, şi cu premierul Viorica Dăncilă, aceasta nu va fi participa la întrevedere, au adăugat sursele citate. Astfel, şeful Executivului i-a desemnat pe Eugen Teodorovici şi echipa sa de la finanţe să poarte discuţiile cu primarii de municipii.

„In semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului.

Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, arată primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.

Edilii arată, în scrisoarea transmisă Guvernului, că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut şi acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.

Tot din surse neoficiale sunt şi speculaţiile, arată AMR, referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :

-20% la bugetul local al judeţului;

-45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

-30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, faţă de procentul de 20% solicitat.

„Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale.

Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu Dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani , astfel, vă invitam să vă alăturaţi primarilor de municipii, marţi, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR”, potrivit sursei citate.

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a anunţat că bugetul de stat pentru 2019 s-ar putea să fie pus în dezbatere publică marţi, iar luni urmează să mai aibă loc o discuţie în Coaliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri