Caută
Close this search box.

”PSD îi mituiește pe magistrați, iar aceștia acceptă șpagă”, scrie jurnalistul Gabriel Gachi

ministerul finanţelor

”3.611 de foști procurori și magistrați au pensie medie de 3.700 de euro, din cuantumul căreia 90% e transfer de la bugetul de stat și doar 10% din contribuțiile proprii”, scrie pe Facebook jurnalistul ieșean Gabriel Gachi, citat de Newsweek.

”Asta reprezintă un raport de 14 la 1 față de pensia medie din România, ceea ce ar însemna că în Germania un magistrat ar trebui să aibă o pensie de 14.000 de euro. Or sunt de trei ori mă mici.

Revelația este că PSD îi mituiește pe magistrați, iar aceștia acceptă spagă. 3.611 pensionari la un corp al magistraților de 6.500 în total în România (55%). Deci foarte mulți s-au pensionat în ultimii ani și au primit pensii medii de 17.000 de lei. Ei știu că apăr ferestre prin care se pot pensiona înainte de 50 de ani (ultima trebuia să fie acum, la 1 ianuarie, dar s-a amânat)! Ai 43 de ani, ești procuror și știi că în 5 ani ieși din sistem cu 3.500-4.000 de euro și cu o viață în România care e mai ieftină decât în Germania sau în Franța. Aștepți cuminte să treacă anii și susții tacit PSD.”, arată Gabriel Gachi.

”Pe lângă pensionari, și cei 6.500 de magistrați activi au salarii tot de 3.500-4.000 de euro. E tot un mod de a le închide gură. Mulți nu fac nimic, decât acceptă taxa de protecție de la Guvern și rezolvă dosare mărunte. Sunt dosare în Parchete în care nu se mai cere socoteală de 3 ani, DNA a ajuns să facă 10 dosare pe luna la nivel național, iar judecătorii scriu motivările la sentințe după 1 an.

„Subliminal, ești procuror cu 19.000 de lei salariu, vrei să arestezi o rețea de evaziune protejată de (…) lideri PSD (n.r.), știind, nu că te amenință Inspecția Judiciară, ci că riști să determini plecarea acestora de la Putere și să nu mai ai garanția pensiei de 3.500 de euro de peste 5-6 ani. De ce ai face asta împotrivă propriilor tale interese?

Ceea ce nu spune nimeni este că Justiția nu face scandal nu de frică, ci datorită mulțumirii sale sufletești. (…) i-a cumpărat pe toți cu salariile pentru care nu mai au stresul dinainte și cu pensiile speciale, egale cu ale nemților și ale francezilor, într-o țara cu PIB-ul de 10 ori mai mic. Magistrații tac din gură pentru că, în sinea lor, votează PSD. Votează pensia. 160 milioane de euro/an, pensiile a 3.600 de magistrați”, a mai scris jurnalistul citat de Newsweek.

Ca o părere strict personală, după cele citate mai sus: poate că magistrații, judecători, procurori, ar merita pensiile și veniturile respective, ținând seama de intensitatea muncii și, mai ales, de răspunderea și riscurile uriașe asumate. Ar rămâne, eventual, în discuție chestiunea contribuției proprii,  de numai 10 la sută.

Bun, dar ce ne facem cu sutele de mii de oameni care au muncit și cotizat zeci de ani și au pensii de 1000 de lei, mulți dintre ei fiind și singuri, lipsiți de familie la propriu și la figurat. Lipsiți de orice sprijin, în condițiile în care, uneori, numai banii de medicamente depășesc 8-900 de lei lunar. Aceste pensii, de circa 200 de euro după o viață de muncă, sunt, iată, de aproape 20 de ori mai mici decât cele puse în discuție ! E normal ? Ar putea trăi vreun liider politic, indiferent de partid, cu 1000 de lei lunar ? Nu am auzit pe niciunul să încerce, dar de vorbit, vorbesc toți.

Sigur, s-ar mai putea adăuga că aceste pensii și salarii nu sunt de ieri, de alaltăieri. Existau și pe vremea lui Traian Băsescu. O întreagă clasă politică ar fi de luat în discuție, nu numai un guvern sau altul.

Și încă: oricum ar fi și oricum am lua-o, nimic nu este mai periculos decât generalizarea. Nimeni nu poate pune la zid o întreagă categorie profesională, cu meritele ei incontestabile, mai ales că pensiile speciale nu sunt numai la magistrați. Personal nu aș vorbi de ”șpagă”, ”mită”, ”taxă de protecție” și altele. Ci de altceva, de exemplu despre protecție socială AUTENTICĂ. Dar asta nu e datoria jurnaliștilor, ci a politicienilor, care se fac că plouă. De mulți ani. Ar fi trebuit să fim scufundați complet, până acum, de atâtea ploi. Protecția socială reprezintă un element fundamental de cultură politică în țări precum Danemarca, Suedia și multe altele. Nu e cazul să dezvoltăm.

De ce nu se gândeșete nimeni la pensionarii care trăiesc cu pensii chiar mai mici de 1000 de lei ori la ”angajații” care trebuie să își susțină familiile, copiii, casele și datoriile cu salariul minim pe economie, cu jumătate din el sau chiar mai puțin ??? Aici ar avea de răspuns atât PSD-ul, cât și celelalte partide ! Dar vor răspunde, oare ? (retoric)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri