Caută
Close this search box.

Reluarea negocierilor dintre Coreea de Nord și SUA: Kim Yong-chol sosește la Washington

Unul dintre negociatorii de top din Coreea de Nord a sosit la Washington pentru a se întâlni cu oficialii americani înainte de un al doilea posibil summit dintre Kim Jong-un și președintele american, Donald Trump, informează BBC.

Conform rapoartelor din Coreea de Sud, Kim Yong-chol, care călătorește via Beijing, transmite o altă scrisoare de la Kim către Trump. Se așteaptă ca acesta să se întâlnească vineri cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud.

Există speculații că al doilea summit ar putea avea loc în Vietnam. Liderul nord-coreean este programat să călătorească în țara condusă de comuniști pentru o „vizită oficială de stat” prin februarie, transmite agenția Reuters, citând surse anonime.

S-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește denuclearizarea Coreii de Nord de la o întâlnire istorică din Singapore, desfășurată în iunie anul trecut, între Kim și Trump. Dar recent a avut loc o intensificare a activității diplomatice. Kim a vizitat China la începutul acestei luni pentru discuții cu președintele Xi Jinping, așa cum a făcut înainte de summit-ul de la Singapore.

Între timp, un alt oficial senior nord-coreean, ministrul adjunct al afacerilor, Choe Son-hui, se îndreaptă spre Suedia, unde se poate întâlni cu reprezentantul special al Washingtonului pentru Phenian, Stephen Biegun, se spune în rapoarte.

Nu este clar ce rezultate va avea vizita lui Kim Yong-chol la Washington dar ultima dată când acesta a venit în SUA cu o scrisoare adresată lui Trump părea că a ajutat la reluarea organizării summit-ului din Singapore. Negocierile dintre cele două țări s-au blocat de atunci, însă această întâlnire ar putea fi ceea ce este necesar pentru a relua discuțiile. La începutul acestei luni, Trump a declarat că SUA și Coreea de Nord negociază o locație pentru un alt summit, însă oficialii americani nu au furnizat detalii suplimentare Reuniunile de la Washington ar putea finaliza planurile pentru summit, dar la fel de important, spun analiștii, ar fi o înțelegere a ceea ce ar fi agenda.

În discursul anual de acum câteva săptămâni, Kim a declarat că a fost angajat în procesul de denuclearizare, dar a avertizat că va schimba cursul dacă rămân sancțiuni din partea SUA. Ambele părți au semnat un angajament în Singapore de a denucleariza peninsula coreeană, deși nu a fost niciodată clar ce ar însemna acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri