Caută
Close this search box.

„Ridicol”: Știrea că Ivanka Trump ar putea conduce Banca Mondială întâmpinată cu dispreț

Numele fiicei lui Donald Trump „plutește în jurul Washingtonului” pentru funcția de președinte al Băncii Mondiale, dar nu ar fi primul său rol neconvențional, relatează „The Guardian”.

„Financial Times” a raportat vineri că numele Ivankăi Trump „plutește în jurul Washingtonului” drept candidat pentru funcția de președinte al Băncii Mondiale. Rolul va fi în curând deschis datorită plecării surprinzătoare a actualului președinte, Kim Jim-yong. Dar pe Twitter, cel puțin ideea că înlocuitorul său ar putea fi fiica lui Donald Trump a fost luată în derâdere. „Dintre toți oamenii din SUA, care ar putea fi președintele Băncii Mondiale”, a subliniat cu tristețe congresmanul din California Ted Lieu, „cea mai calificată este Ivanka Trump, care și-a pierdut linia de modă și se întâmplă să fie fiica lui @POTUS. Văd.” Donatorul miliardar, Tom Steyer, care finanțează o campanie pentru a-l suspenda pe Donald Trump și a flirtat recent pentru o candidatură la Casa Albă, a spus: „Aceasta este una dintre cele mai ridicole propuneri pe care le-am auzit vreodată. Nepotismul este doar o altă formă de corupție, așa că nu sunt surprins, dar nivelul absurdității este uluitor”.

„Financial Times” nu și-a dezvăluit sursa, dar povestea promovării iminente pentru Ivanka, consilier senior al tatălui ei, nu este fără precedent. Donald Trump are puterea de a-și nominaliza candidații la poziția Băncii Mondiale și i-a luat în considerare în mod obișnuit pe fiica și soțul ei, Jared Kushner, ca fiind posibili și actuali candidați pentru tot felul de locuri de muncă pentru care, în mod tradițional, nu ar fi considerați calificați.

Trump ar fi luat în considerarea candidatura Ivankăi drept ambasadorul SUA la Națiunile Unite. În luna martie a anului trecut, ea a acționat în mod eficient, dacă pe scurt, ca secretar de stat interimar, după ce Rex Tillerson a fost concediat. De asemenea, ea a stat alături de tatăl ei la summitul G20 de la Hamburg, din iulie 2017, stârnind o consternare larg răspândită.

Președintele american nu are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește numirea președintelui Băncii Mondiale, care trebuie votată de consiliul de administrație al băncii. Dar nominalizările prezidențiale au condus în mod tradițional la numiri, ca în cazul lui Kim, care a fost nominalizat de Barack Obama în 2012.

Banca, fondată în 1944, lucrează pentru a promova dezvoltarea economică și reducerea sărăciei prin „acordarea de sprijin tehnic și financiar pentru a ajuta țările să reformeze anumite sectoare sau să implementeze proiecte specifice” în domenii precum sănătatea, educația și infrastructura. Istoric a fost condus de figuri cu mai multe decenii de experiență guvernamentală, macroeconomică sau academică. Toți cei 12 președinți până acum au fost bărbați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri