Caută
Close this search box.

Rise Project: Europarlamentarul Ramona Mănescu și-a folosit tatăl ca interpus în „mafia retrocedărilor”

Ramona Mănescu

O nouă anchetă RISE Project îl prezintă pe un fost tehnician din marina militară care se pare că s-a îmbogățit peste noapte. De la un simplu pensionar care se împrumuta de la bănci pentru a-și cumpăra o Dacie Logan a ajuns să aibă prin conturi 3,7 de milioane de euro.

Dar care este „rețeta succesului” lui Mihai Bolboceanu, pensionarul cu pricina? El este tatăl europarlamentarului Ramona Mănescu. Fiica sa, conform anchetei RISE Project, l-ar fi băgat în renumita mafie a retrocedărilor ca interpus.

Prezentăm în cele ce urmează un fragment din ancheta RISE Project:

„Ce anume se întâmplase, în timpul vieții lui de pensionar, de îl aruncase în postura aceasta neverosimilă de proprietar al unui insectar de locuințe de lux?

Răspunsul la această întrebare rămâne deschis, câtă vreme ancheta jurnalistică, scrisă acum, nu e dublată de o alta, făcută cu instrumente judiciare.

Însă răspunsul pe care ancheta jurnalistică îl oferă e următorul: cu câțiva ani înainte de a se muta din blocul de pe Strada Ștefan cel Mare, fostul maistru al flotei militare de la Constanța plonjase în paradisul de afaceri al „mafiei retrocedărilor”.

„Mafia retrocedărilor” – una dintre fraudele unghiulare ale Tranziției românești, care a constat în restituirea bunurilor naționalizate sub comunism nu celor de la care fuseseră confiscate, ci celor care au controlat, după Revoluție, aparatul birocratic al României.

Practic, un fenomen de masă de acaparare, pe căi ascunse, a unor proprietăți acaparate, inițial, prin forță, de stat. Un grup de indivizi din elita politico-economico-administrativă a țării s-a folosit de legislația reparatorie adoptată după 1990 și de propriile relații subterane, pentru a se înscrie pe ei înșiși în locul statului, în rolul de proprietari ai bunurilor rechiziționate în dictatură.

„Mișu” Bolboceanu nu acționase din proprie inițiativă pe filierele lucrative ale „mafiei retrocedărilor”, ci fusese împins în față, ca om de paie.

Fusese folosit de fiica sa, europarlamentarul Ramona Mănescu, și de ginere, Rareș Mănescu, în operațiunea de preluare, contra unor sume derizorii de bani, a mai multor drepturi succesorale referitoare la niște terenuri foarte întinse din București.

Erau drepturile succesorale ale unor familii care pretindeau că fuseseră expropriate în epoca totalitară și care nu reușiseră să își recupereze pământurile de la stat.

Imediat însă după ce „Mișu” Bolboceanu preluase drepturile lor, terenurile – neretrocedate ani la rând, la cererea unor oameni simpli – fuseseră restituite.

Câteva săptămâni sau luni mai târziu, în plin boom imobiliar, Bolboceanu le vânduse pe piața liberă, cu un profit de 3,7 milioane de euro”, au scris cei de la RISE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri