Caută
Close this search box.

România, cele mai mari importuri de energie din ultimii 19 ani

românia

Record la importul de energie. România a importat 1860 MW, cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani. Este aproape de capacitatea maximă a infrastructurii de transport de energie pe care o are România: 2.300 MW, arată Transelectrica.

Record de import comercial înregistrat în ultimii 19 ani: 1860 MW (valoare medie orară), pe 22 ianuarie 2019.

Capacitatea infrastructurii energetice din România

import comercial: max. 2300 MW
export comercial: max. 1550 MW
import comercial posibil: max. 2300 MW
Răspunsul Transelectrica:

„Activitatea de export/import energie electrică este rezultatul activităţilor comerciale derulate de participanţii la piaţa de energie electrică, fiind puternic influenţată de diferenţele de preţuri din regiune. CNTEE Transelectrica SA, în calitatea sa de operator de transport şi de sistem, asigură serviciul de transport al energiei electrice şi alocarea capacităţilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import.

Din punct de vedere tehnic, infrastructura permite în acest moment un import comercial de până la 2300 MW şi un export comercial de până la 1550 MW. Valoarea maximă a importului comercial din anul 2000 până în prezent, a fost de 1860 MW (valoare medie orară) şi s-a înregistrat în ziua de 22.01.2019.

În prezent nu sunt probleme în acoperirea consumului la nivelul Sistemului Electronergetic Naţional (SEN), existând rezerve de putere disponibile în centralele hidroelectrice şi centralele termoelectrice în exploatare. În situaţii de urgenţă care pot apărea în funcționarea SEN, există stabilit un set de măsuri de siguranţă care se aplică în conformitate cu cerinţele „Legii nr. 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale” şi ale Ordinului ANRE nr. 142/2014. Setul de măsuri de siguranţă (de salvgardare) precum şi regulile de aplicare sunt stabilite prin „Regulamentul privind măsurile de salvgardare cu caracter tehnic în situații excepționale apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic National”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri