Caută
Close this search box.

România vine la preşedinţia Consiliului UE cu o propunere care ar îngreuna construcţia Nord Stream 2

nord stream 2

Un proiect al președinției române a Consiliului UE se referă la revizuirea actualelor directive, astfel încât toate gazoductele de pe teritoriul Uniunii să ţină de competența legislației europene, inclusiv gazoductul rusesc Nord Stream 2, scrie Deutsche Welle.

România se opune gazoductului încă de la lansarea ideii, dat fiind că ar crește dependența Europei de gazul rusesc, dar ar și scoate Ucraina de pe traseul gazelor rusești spre UE.

Bucureştiul propune modificarea definiţiei interconectorilor – liniile care conectează sistemele de transport de gaze din UE. Definiţia ar urma să includă şi conductele care leagă comunitatea de ţări terţe.

Iniţiativa nu ar afecta însă şi aşa-numitul sector upstream (explorare şi producţie) – liniile care pleacă direct de la punctele de extracţie/producţie către sistemele de transport. Este cazul gazoductului Franpipe, care porneşte de la locul de producţie din Norvegia direct spre Franţa prin Marea Nordului. Ca atare, Parisul nu ar avea motive să respingă iniţiativa CE.

În practică, o extindere a directivelor europene pe piaţa gazului şi asupra proiectului Nord Stream 2 ar însemna ca administratorii gazoductului să nu poată extrage şi comercializa producţia simultan. Mai mult, toate companiile interesate ar trebui să poată avea acces la proiect, iar transparenţa tarifelor ar trebui asigurată.

Îndeplinirea acestor trei criterii nu ar pune capăt proiectului Nord Stream 2, dar ar putea cauza întârzieri, fiindcă ar presupune încheierea unui acord între guvernele german şi rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri