Caută
Close this search box.

Rusia acuză Japonia de denaturarea perspectivelor acordului de pace

Rusia a redus la tăcere afirmațiile japoneze conform cărora o înțelegere a fost iminentă pentru a soluționa o dispută asupra unui lanț de insule, acuzând Tokyo de denaturarea acordurilor cu Moscova pentru a sparge impasul, relatează Reuters.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe face presiuni spre un tratat cu Rusia asupra insulelor și urmează să aibă discuții cu președintele rus Vladimir Putin în această lună, dar Moscova nu a demonstrat voința de a-și ceda controlul asupra insulelor. Rusia și Japonia au fost în dispută timp de șapte decenii asupra teritoriilor insulare capturate de trupele sovietice în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Ele sunt cunoscute în Rusia ca insulele Kurile de Sud și în Japonia ca Teritoriile de Nord.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Japoniei la Moscova pentru a se plânge de comentariile făcute de Tokyo și a spus că „distorsionează grav esența acordurilor dintre Rusia și liderii Japoniei privind accelerarea procesului de negociere … Astfel de declarații nu pot fi privite decât ca o încercare de a agrava în mod artificial atmosfera în jurul problemei tratatului de pace, de a impune propriul scenariu pentru rezolvarea ei pe de altă parte”, a spus acesta. De asemenea, ministerul a atras atenția miercuri târziu la comentariile făcute de Japonia cu privire la necesitatea de a ajunge la o înțelegere cu rușii care trăiesc pe insule despre transferul lor către controlul japonez. Ministerul a protestat, de asemenea, de comentariile pe care Tokyo le-a făcut cu privire la Moscova, refuzând să plătească compensații Japoniei pentru „ocuparea” insulelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri