Caută
Close this search box.

Sancțiunile SUA amenință economia Venezuelei. Maduro pregătește mișcările viitoare

Venezuelenii se pregătesc pentru aprofundarea unei crize economice deja brutale, după ce Statele Unite au impus sancțiuni care limitează brusc exporturile vitale de petrol ale țării, în timp ce guvernul socialist a răspuns prin refuzul de a încărca mărfurile brute fără plată, informează Reuters.

Administrația Trump speră că sancțiunile, care împiedică compania petrolieră de stat Petroleos de Venezuela de a colecta venituri din vânzările de țiței către rafinăriile americane, îl vor presa pe președintele Nicolas Maduro să demisioneze și să permită liderului opoziției și președintelui auto-proclamat, Juan Guaido, să stabilească alegeri noi.

Într-o transmisie media națională sfidătoare, Maduro a declarat că va acționa în justiție pentru a contesta sancțiunile și pentru a-și apăra Citgo Petroleum Corp, subsidiara americană de rafinare a PDVSA. El a promis, de asemenea, să se răzbune, dar nu a anunțat măsuri specifice. „Vom oferi răspunsul reciproc și convingător necesar pentru a apăra interesele Venezuelei în timp util”, a spus Maduro.

PDVSA a răspuns la sancțiuni, ordonând clienților cu cisterne care așteptau să încarce brute destinate Statelor Unite să plătească anticipat, potrivit a trei surse cu cunoștință de decizie. O astfel de plată anticipată ar putea fi o încălcare a sancțiunilor, stabilind scenariul pentru o situație de oprire la porturi.

Pierderea veniturilor din Statele Unite, cumpărătorul nr. 1 a petrolului venezuelean, va împiedica în continuare capacitatea guvernului de a importa bunuri de bază cum ar fi produsele alimentare și medicamente, exacerbând o criză umanitară care a determinat mai mult de 3 milioane de oameni să fugă de hiperinflație în ultimii ani.

Guaido, care susține că Maduro a uzurpat președinția prin preluarea funcției pentru un al doilea mandat de șase ani pe 10 ianuarie, după alegerile din mai 2018 considerate frauduloase de către opoziție, a declarat că este pregătit să primească 20 milioane dolari în ajutor umanitar promis de Statele Unite. De asemenea, el a decis crearea unor noi consilii de directori pentru Citgo și PDVSA, care ar putea permite guvernului paralel să colecteze banii deținuți în conturile din Statele Unite. Dar pentru a controla cu adevărat funcțiile statului, el ar avea nevoie de sprijinul armatei. În prezent, Maduro a păstrat sprijinul ofițerilor în parte, acordându-i controlul instituțiilor centrale de stat precum PDVSA, deși producția companiei s-a prăbușit în mai puțin de un an de conducere militară. Sancțiunile au amenințat că vor accelera dezrădăcinarea PDVSA. „Există un șoc total. Această companie este deja prea bătută”, a declarat un manager la nivel înalt, cu condiția anonimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri