Caută
Close this search box.

Siria pe agenda zilei la Moscova: Putin și Erdogan vor purta discuții privind „zona de securitate”

putin

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor purta miercuri discuții privind Siria la Moscova, Turcia declarând că se vor concentra asupra așa-numitei „zone de securitate” a Ankarei din nordul Siriei, relatează AFP.

Cei doi lideri se află pe marginea opusă a conflictului: Rusia oferă sprijin critic guvernului sirian, în timp ce Turcia a sprijinit grupurile rebele care luptă împotriva forțelor președintelui Bashar al-Assad. În ciuda acestui fapt, ei au lucrat îndeaproape pentru a găsi o soluție politică al conflictului de șapte ani. Rusia și Turcia au convenit să coordoneze operațiunile la sol în Siria ca urmare a anunțului șoc de luna trecută al președintelui american Donald Trump privind scoaterea din Siria a 2 000 de soldați americani.

Într-un discurs ținut luni, Erdogan a spus că va discuta cu Putin despre crearea unei „zone de securitate” controlate de turci în nordul Siriei, sugerată de Trump. Kurzii aliați ai SUA, care controlează o mare parte din Siria de nord, au respins ideea, temându-se de ofensiva turcă împotriva unui teritoriu aflat sub controlul lor.

Moscova, un susținător al lui Assad, este probabil să se opună planului, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a spus săptămâna trecută că Damascul trebuie să preia controlul asupra nordului țării.

În aproape opt ani a conflictului mortal din Siria, retragerea SUA a condus la un alt pas cheie în încercarea lui Assad de a reafirma controlul asupra țării. Forțele kurde care au fost lăsate expuse de angajamentul lui Trump de a retrage trupele americane au cerut ajutorul regimului sirian să facă față unei ofensive turcești. Kremlinul a salutat intrarea forțelor siriene în orașul-cheie nordic din Manbij pentru prima dată în șase ani după ce kurzii au deschis porțile.

Moscova intenționează să organizeze un summit tripartit cu Turcia și Iran la începutul acestui an, ca parte a procesului de pace de la Astana, lansat de cele trei țări în 2017. „Până în prezent, nu a fost stabilită nici o dată, dar după negocierile cu Erdogan, vom începe pregătirile pentru summit-ul trilateral”, a declarat săptămâna trecută reporterului lui Putin, Yuri Ushakov.

Ultima reuniune dintre Putin, Erdogan și Hassan Rouhani a avut loc în Iran în septembrie anul trecut, cu soarta provinciei Idlib rebele care a dominat agenda. Legăturile dintre Rusia și Turcia s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel în noiembrie 2015, când forțele turcești au doborât un avion de luptă rusesc deasupra Siriei. Dar, după o înțelegere de reconciliere în 2016, relațiile s-au redresat cu o viteză remarcabilă, iar Putin și Erdogan au cooperat îndeaproape în privința Siriei, Turcia cu sistemele de apărare aeriană create de Rusia și cu construirea primei centrale nucleare din Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri