Caută
Close this search box.

SUA a început retragerea echipamentelor din Siria dar nu și a trupelor

Armata americană a început să mute echipamentul neimportant din Siria, dar pentru moment nu retrage trupe, au declarat oficialii din apărare vineri, pe fondul incertitudinii privind ieșirea planificată a Americii din statul rătăcit de război, informează AFP.

Președintele Donald Trump a susținut luna trecută că grupul Stat Islamic a fost înfrânt în Siria și a spus că toate trupele americane „se întorc acum”. Dar în săptămânile de când a dat ordinul și Pentagonul a început să o pună în aplicare, Trump însuși și membrii administrației sale au transmis mesaje mixte despre momentul în care poate avea loc o retragere de trupe.

Consilierul de securitate națională al lui Trump, John Bolton, a anunțat duminică condițiile pentru o retragere care pare să o amâne pe o perioadă nedeterminată. Adăugând la confuzie, un purtător de cuvânt militar SUA a declarat vineri că a început deja „procesul de retragere deliberată” din Siria. Oficialii americani ai apărării au căutat să clarifice această remarcă, subliniind că retragerea a fost doar pentru anumite tipuri de echipamente, nu și de trupe. „În acest stadiu noi nu retragem trupele”, a declarat un oficial american de apărare. Un al doilea oficial american de apărare a spus pentru AFP că armata a efectuat o serie de pregătiri pentru o retragere deliberată. „Aceasta include planificarea mutării oamenilor și a echipamentului, pregătirea instalațiilor pentru a accepta echipamente retrogradate”, a declarat oficialul, menționând că nici o trupă nu a fost retrasă.

Pentagonul a subliniat că nu va telegrafia mișcările trupelor sale și nu va da o cronologie a perioadei pentru a putea părăsi Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat mai devreme că coaliția condusă de SUA în Siria a început să își diminueze prezența la aeroportul Rmeilan, în provincia Hasakeh din nord-estul Siriei. Dar primul oficial de apărare a spus că aceasta este doar o parte a unei mișcări regulate a trupelor.

Coaliția condusă de SUA are alte câteva baze în întreaga regiune siriană de nord-est, precum și în Irakul învecinat, unde Trump a declarat că forțele americane vor rămâne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri