Caută
Close this search box.

SUA cere lumii să „aleagă o parte” în Venezuela. Europenii au hotărât să-l recunoască pe Guaido

Statele Unite au cerut sâmbătă lumii să „aleagă o parte” în Venezuela și au cerut țărilor să se deconecteze financiar de la guvernul lui Nicolas Maduro, în timp ce puterile europene au semnalat că urmau să se alăture Washingtonului și să-l recunoscă drept președinte pe liderul opoziției Juan Guaido, informează Reuters.

În schimb, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, tabăra adversă condusă de Venezuela și Rusia, care a investit puternic în industria petrolieră a Venezuelei, a acuzat Washingtonul că a încercat o lovitură de stat și a criticat cererea europenilor de a numi alegeri în termen de opt zile.

Guaido, care a preluat conducerea Adunării Naționale pe 5 ianuarie, s-a proclamat miercuri președinte interimar. Statele Unite, Canada și o serie de țări din America Latină l-au recunoscut rapid pe tânărul lider la succesiune. Maduro, care a condus țara bogată în petrol din 2013 și are sprijinul forțelor armate, a refuzat să se retragă. Dar, sâmbătă, Guaido de 35 de ani, a câștigat sprijinul unui ofițer militar cheie. Atașatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Jose Luis Silva, a declarat pentru Reuters că a întrerupt legăturile cu guvernul Maduro și l-a recunoscut pe Guaido ca președinte interimar.

Vorbind la reuniunea ONU, solicitată de Statele Unite, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că „experimentul socialist” al lui Maduro a provocat prăbușirea economiei și a dus venezuelenii să se înrădăcineze prin gunoi pentru alimente. „Acum este timpul ca fiecare alt stat să aleagă o parte. … Fie că stai cu forțele libertății, fie că ești alături de Maduro și de haosul lui ”, a spus Pompeo consiliului. „Cerem tuturor membrilor Consiliului de Securitate să sprijine tranziția democratică a Venezuelei și rolul interimar al președintelui Guaido”. Pompeo a cerut, de asemenea, comunității internaționale să își deconecteze sistemele financiare de la guvernul Maduro. Washingtonul a semnalat că este gata să intensifice măsurile economice pentru a încerca să-l scoată pe Maduro de la putere, dar sâmbătă Pompeo a refuzat să elaboreze astfel de planuri.

Prin depășirea opoziției de a organiza întrunirea ONU, Washingtonul a atras cu succes atenția globală asupra Venezuelei ca problemă a Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, orice acțiune a consiliului pentru a soluționa criza ar fi blocată de puterile de veto ale Rusiei și Chinei, au afirmat diplomații. Marea Britanie, Germania, Franța și Spania au declarat, sâmbătă, că-l vor recunoaște pe Guaido dacă Maduro nu cheamă alegeri în opt zile, un ultimatum pe care Rusia îl consideră „absurd”, iar ministrul de externe venezuelean l-a numit „copilăresc”. „Europa ne oferă opt zile? De unde credeți că aveți puterea de a stabili un termen sau un ultimatum unui popor suveran? ”, a declarat Ministrul de Externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, Consiliului de Securitate. Rusia a mai spus că intervenția militară în Venezuela ar trebui evitată cu orice preț, în timp ce Caracas a reiterat că oferta sa de dialog cu guvernul președintelui Donald Trump era încă pe masă, în ciuda campaniei sale din ultimii doi ani împotriva Maduro. „Dacă președintele Trump, ca și alți președinți ai Statelor Unite ale Americii, caută războiul pentru a arăta că poate guverna și stimula economia, el nu va obține acel război în Venezuela”, a declarat Arreaza reporterilor mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri