Sute de zboruri vor fi anulate marți pe opt aeroporturi germane, inclusiv la cel mai aglomerat centru de turism al Germaniei din Frankfurt, în timp ce personalul de securitate continuă greva pe fondul intensificării neînțelegerilor în privința salarizării, informează AFP.

Sindicatul german Verdi a declarat că greva va dura între orele 02:00 și 08:00 (01:00-19:00 GMT) la aeroporturile din Frankfurt, München, Hanovra, Bremen, Hamburg, Leipzig, Dresda și Erfurt. Cel puțin 220.000 de călători vor fi afectați de anulări și întârzieri, a afirmat asociația aeroporturilor ADV, într-un calcul care include efecte de impact în alte aeroporturi.

Operatorul de aeroport din Frankfurt, Fraport, care a scos 570 din cele 1200 de zboruri regulate, a cerut pasagerilor să nu vină la unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa în timpul orelor de grevă.

Acțiunea coordonată marchează o escaladare majoră a disputei lui Verdi cu angajatorii, în urma grevelor de la aeroporturile din Berlin, luni, și de la Stuttgart, Köln / Bonn și Duesseldorf, joia trecută.

Compania aeriană emblematică a Germaniei, Lufthansa, a acuzat Verdi că a sporit tensiunile „într-o măsură inacceptabilă”. Asociația aeroporturilor ADV a criticat valul de greve ca fiind „iresponsabile”. „Verdi face aceste greve în mod nejustificat pe spatele călătorilor, companiilor aeriene și aeroporturilor”, a afirmat șeful ADV, Ralph Beisel, într-o declarație.

„Niciun răspuns”

Verdi, care reprezintă aproximativ 23.000 de lucrători în domeniul securității aviației, a declarat că a fost forțată să-și intensifice presiunea, deoarece discuțiile cu asociația angajatorilor BDLS au fost blocate. „Angajatorii nu au răspuns la grevele de avertizare de săptămâna trecută, nu au venit cu o ofertă îmbunătățită”, a declarat Ute Kittel, membru al consiliului de administrație Verdi, publicației „ZDF”. Sindicatul dorește ca salariile să se ridice la 20 de euro pe oră pentru lucrătorii care efectuează controale de pasageri, mărfuri, personal și mărfuri la toate aeroporturile germane. Ratele variază în prezent la nivel național, iar personalul din unele aeroporturi din estul Germaniei câștigă în jur de 14 euro pe oră, în comparație cu puțin peste 17 euro pentru colegii lor din capitala și vestul țării. „Securitatea nu merită mai puțin în est, iar angajații nu merită mai puțin”, a spus Kittel.

BDLS a provocat o majorare salarială propusă, oferind, în schimb, un salariu de până la 6,4%. Următoarea rundă de discuții este programată pentru 23 ianuarie.

Lufthansa, printre companiile aeriene cele mai afectate de greve, a declarat că Verdi „nu are niciun interes să contribuie la îmbunătățirea Germaniei ca locație de aviație”. „Avem deja controalele de securitate de cea mai mică calitate la cele mai mari costuri, comparativ cu Europa și alte țări din întreaga lume”, a declarat Detlef Kayser, membru al consiliului de administrație al Lufthansa.

Disputa este cea mai recentă revoltă pentru călătorii care folosesc transportul aerian din Germania, după o serie de greve Ryanair și ale echipajului de pilotaj din a doua jumătate a anului 2018, inclusiv două pauze paneuropene care au provocat perturbări enorme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =