Caută
Close this search box.

Teodorovici = disperare: „Avem un fond-tampon de 40 de miliarde de lei, care ne asigură o finanţare de 5-6 luni”

teodorovici

România deţine un fond tampon în trezorerie undeva la 40 de miliarde de lei, care asigură o finanţare de circa 5 – 6 luni, fără să intrăm în piaţă să ne finanţăm, a declarat duminică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Noi punem deoparte, ştiţi că avem un fond tampon în trezorerie. Noi facem acest lucru, ni l-a cerut acum câţiva ani de zile FMI şi am rămas cu această rezervă în trezorerie care ne asigură o finanţare undeva la 5 – 6 luni. (…) În total, avem undeva la 40 de miliarde de lei, dacă nu mă înşel, adică ne asigură finanţare, nouă, ca ţară, undeva la 5 – 6 luni de zile, fără să fie nevoie să intrăm în piaţă, să ne finanţăm. Aceasta este o centură de siguranţă”, a precizat Teodorovici, subliniind că în anul 2018 s-au pus deoparte „câteva miliarde de lei”.

Întrebat dacă se aşteaptă la o eventuală criză economică în 2019, Teodorovici a precizat că se iau toate măsurile, astfel încât efectele pentru România să fie cât mai mici.

„Nu că ne aşteptăm, dar noi trebuie să luăm măsurile care să facă şi o eventuală criză cu efecte cât mai mici faţă de ţara noastră, că dai drumul la investiţii în zona publică, în zona privată, că îţi asigură o dependenţă mai mică de spaţiul european pe relaţia comercială. Noi astăzi suntem undeva la 80% dependenţi, atunci trebuie să găsesc căi pentru ca întreaga economie să nu fie afectată”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri