Caută
Close this search box.

Theresa May a reluat discuțiile cu rivalii politici pentru o nouă strategie Brexit

Prim-ministrul britanic Theresa May s-a grăbit joi să reunească o nouă strategie Brexit cu discuții transversale, după ce deputații au declanșat turbulențe politice, respingând acordul său anterior cu UE, relatează AFP.

May a luat legătura cu partidele din opoziție, la scurt timp după ce a supraviețuit votului de neîncredere, în speranța de a forța o decizie Brexit pe care ea ar putea să o prezinte luni.

Mai rămân doar două luni pentru ca cea de-a cincea cea mai mare economie din lume să părăsească UE, cel mai apropiat partener comercial, după 46 de ani. Însă statul insular este încă implicat în multe argumente care au răbufnit atunci când alegatorii au sfidat avertizările guvernamentale și au votat să plece într-un referendum din 2016.

Oferta Theresei May pentru Brexit a fost învinsă de o marjă istorică de un singur vot, iar guvernul ei se agăță de putere într-un al doilea, cu o margine îngustă de 325-306. May a admis miercuri că britanicii ar putea găsi schimbările politice drept „tulburătoare”. Ea a cerut Partidului Laburist din opoziție și aliaților săi mai mici, pro-UE, „să-și pună deoparte propriul interes” și să încerce să găsească o soluție pentru a pune capăt blocajului. „Guvernul se apropie de aceste întâlniri într-un spirit constructiv și îi îndemn pe alții să facă același lucru”, a spus ea.

Termeni și condiții

Dar May s-a confruntat cu obstacole imediate, în condițiile în care deputații de top au formulat cereri și condiții contradictorii față de poziția actuală a guvernului. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a spus că se va așeza la masa negocierilor doar dacă May ar exclude posibilitatea unui Brexit fără acord. Acest scenariu ar face ca barierele comerciale să crească peste noapte, deoarece acordurile existente între Marea Britanie și UE expiră pe 29 martie.

Întâlnirile lui May, miercuri, cu deputații de top din partea Partidului Liberal Democrat pro-UE și a partidelor naționaliste scoțiene și galeze, au adus noi cereri. Partidul Național Scoțian (SNP) încearcă să excludă scenariul „fără acord” și să securizeze un al doilea referendum, care ar putea fi numai dacă Brexit este amânat. „Pentru ca orice discuție între guvernul dumneavoastră și SNP să aibă semnificație, aceste opțiuni trebuie să fie pe masă”, a declarat liderul SNP din parlament, Ian Blackford, într-o scrisoare. Dar șeful Partidului Liberal Democrat, Vince Cable, a spus că Mai a manifestat o dorință puternică de a se angaja cu dușmanii ei parlamentari. „Cred că în starea actuală de criză este un lucru pozitiv”, a declarat pentru Radio BBC Radio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri