Caută
Close this search box.

Transparency International a emis indicele de percepție a corupției pentru 2018: SUA a căzut din top 20 în timp ce România este pe locul 61

Statele Unite au coborât patru puncte mai jos pe un indice de corupție la nivel mondial în 2018, abandonând primele 20 de țări pentru prima dată începând cu 2011, a declarat un observator Transparency International într-un raport care a citat amenințări tot mai mari pentru democrație din întreaga lume, informează Reuters.

Grupul a afirmat că ultimul său raport privind percepțiile liderilor de afaceri privind corupția a dat Statelor Unite 71 de puncte, în scădere de la 75, pe o scară de 0-100. Acest lucru pare a fi un „apel de trezire” în ceea ce privește necesitatea de a aborda conflictele de interese, influența nejustificată a sectorului privat și lărgirea decalajelor între bogați și săraci, a declarat Zoe Reiter, reprezentantul interimar al observatorului în Statele Unite. „Acesta este un steag roșu, deoarece face parte într-adevăr dintr-un model pe care l-am văzut de la criza financiară globală din 2008, a unei pierderi de încredere … în instituțiile noastre publice”, a declarat ea pentru Reuters. „Oamenii nu ne consideră că au mecanisme adecvate pentru a lupta împotriva corupției și a asigura răspunderea funcționarilor noștri aleși”.

Danemarca și Noua Zeelandă au avut cele mai bune scoruri din Indicele de percepție a corupției (IPC) din nou în 2018, cu scorul de 88 și 87, în timp ce Somalia, Siria și Sudanul de Sud au rămas în partea de jos, cu scoruri de 10, 13 și 13. În ansamblu, mai mult de două treimi dintre țări au obținut un scor mai mic de 50 la nivelul indicelui 2018, iar media a fost de 43, a declarat TI, care are mai mult de 100 de capitole la nivel mondial. Grupul a spus că doar 20 de țări și-au îmbunătățit în mod semnificativ scorurile din 2012, inclusiv Argentina și Coasta de Fildeș. Alte șaptesprezece, inclusiv Australia, Chile și Malta, au scăzut semnificativ în aceeași perioadă.

Scorul mediu pentru țările din UE și vestul Europei a rămas constant la 66, în timp ce Africa sub-sahariană a marcat doar 32, a spus TI. Un scor de 100 este considerat „foarte curat”, în timp ce un scor de zero este foarte corupt.

TI a afirmat că analiza sa a arătat o legătură clară între o democrație sănătoasă și combaterea corupției din sectorul public și a indicat scoruri în scădere pentru Turcia și Ungaria, în legătură cu provocările cu care se confruntă statul de drept și libertățile presei. Scorul Ungariei a scăzut cu opt puncte la 46 în ultimii cinci ani, pe fondul unor evoluții îngrijorătoare, inclusiv plecarea forțată a Fundației pentru o Societate Deschisă și a Universității Central Europene, fondată de filantropul George Soros, a spus TI. Scorul Turciei a scăzut cu nouă puncte în aceeași perioadă până la un scor de 41, deoarece țara a fost redusă la „liber” în clasamentul democrației, a spus TI. „Corupția este mult mai probabil să înflorească în cazul în care fundațiile democratice sunt slabe și … unde politicienii nedemocrați și populiști o pot folosi în avantajul lor”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele grupului societății civile globale.

România a primit un indice mai scăzut, de 47 de puncte, deținând locul 61, în timp ce vecinii săi se poziționează mult mai jos: Ucraina – 120, Republica Moldova – 117, Bulgaria – 77 și Serbia locul 87 în topul Transparency International.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri